El CGPJ es conjura per vetar les compareixences de jutges a les comissions de lawfare

L'òrgan de govern dels jutges subscriu per unanimitat reclamar al Congrés i al Senat que no els convoquin a aquests espais, esperats per ERC i Junts per esclarir la persecució judicial als independentistes

Un ple extraordinari del Poder Judicial, en imatge d'arxiu
Un ple extraordinari del Poder Judicial, en imatge d'arxiu | CGPJ
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 12:46h
Inusual acord a la cúpula judicial. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa cinc anys que actua amb el mandat caducat, s'ha conjurat i ha decidit per unanimitat vetar les compareixences de jutges a les comissions parlamentàries d'investigació que han de detectar possibles casos de lawfare a líders independentistes en el cas Pegasus o l'Operació Catalunya. En el pacte, el CGPJ ha advertit que si es volen crear comissions d'investigació s'han de fer, en tot cas, sobre "la responsabilitat política governamental que procedeixi", però no sobre les actuacions dels jutges.

D'aquesta manera, el Poder Judicial ha reclamat tant al Congrés dels Diputats com al Senat que s'abstinguin i no autoritzin la seva compareixença en aquests espais, tan esperats per ERC i Junts. El PSOE, que va votar a favor d'impulsar aquestes comissions, tampoc vol que es convoquin els jutges. Segons el CGPJ, els togats no tenen en cap cas l'obligació de comparèixer en aquestes comissions, inclús si se'ls crida a participar-hi.

A parer seu, les comissions d'investigació no tenen "atribucions" per citar a declarar a jutges o magistrats sobre "qüestions que ells coneguin fruit de la seva tasca de jutjar o executar el que s'ha jutjat". En aquest sentit, el CGPJ ha defensat que els magistrats només estan obligats a donar explicacions davant aquest mateix òrgan. Que se'ls acabi citant, han assegurat, suposa un "risc per a la independència judicial".

Segons el text aprovat, al qual ha tingut accés Europa Press, els 16 vocals que conformen actualment l'òrgan de govern dels jutges han recordat que "cada poder ha de circumscriure la seva actuació al seu àmbit respectiu". En el cas que les dues cambres espanyoles s'hi neguin i, malgrat tot, els convoquin, la Comissió Permanent del Poder Judicial ja ha avançat que els denegarà el permís per anar-hi.

De fet, ja treballen en aquest escenari. El Poder Judicial ha advertit els jutges que rebin convocatòries que "no podran revelar" de cap manera fets o circumstàncies que hagin conegut en l'exercici professional, i ha recordat que en cas que els demanin comparèixer, ho hauran de posar en coneixement de la Comissió Permanent del mateix CGPJ. En la mateixa línia, des del CGPJ han fet una crida al fet que "es procedeixi com més aviat millor a la renovació del consell i es posi fi, així, a l'anomalia constitucional", que "ha superat amb escreix el límit del tolerable".