El Congrés aprova l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos

La cambra ha convalidat el reial decret del govern espanyol amb 172 vots a favor, 164 abstencions i 2 vots en contra

Publicat el 13 de setembre de 2018 a les 12:10
Les restes de Franco sortiran del Valle de los Caídos. El Congrés dels Diputats ha votat avui la convalidació del reial decret aprovat pel govern espanyol per exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. El 24 d'agost, el consell de ministres va aprovar la modificació de la llei de memòria històrica del 2007, elaborada per l'executiu de Rodríguez Zapatero. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha demanat en el debat previ a la votació que s'acabi amb una "atroç anomalia" en un sistema democràtic. "Traiem el nostre país d'aquesta vergonya", ha exigit als diputats. 

Tal i com s'esperava, una àmplia majoria de PSOE, Podem i les forces sobiranistes ERC, PDECat, PNB i Bildu ha convalidat el reial decret, mentre que el Partit Popular i Ciutadans s'han abstingut argumentant que el procediment escollit pel govern socialista no ha estat l'adequat. En total, la cambra ha convalidat el reial decret del govern espanyol amb 172 vots a favor, 164 abstencions i 2 vots en contra.

La decisió del govern no ha topat amb l'oposició de l'Església. Ara caldrà acordar amb la família Franco la nova ubicació de les restes del dictador. El reial decret té una validesa de dotze mesos. Complerts tots els tràmits parlamentaris, ara ja tot depèn de la decisió executiva del govern. 

L'executiu socialista ha defensat l'exhumació del dictador per considerar que era "completament inassumible", en paraules de la vicepresidenta Calvo, que el cos de Franco continués en un espai que resta dins del Patrimoni Nacional. Calvo va dir en el moment d'anunciar l'aprovació del reial decret que la decisió era un gest envers "pau i la dignitat de les víctimes" i que "redignificava" la democràcia espanyola.
 

Un debat elèctric

El Congrés ha viscut un debat intens abans de la votació de la convalidació. Carmen Calvo, vicepresidenta del govern, ha estat qui ha presentat el reial decret i l'ha defensat de manera emfàtica enmig de l'aplaudiment dels escons socialistes.

La portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra, ha apel·lat a Cs i el PP a repensar-se l'abstenció i aprovar el decret per unanimitat per "dignitat democràtica". Ha afirmat que "avui és un dia per a la historia i ho hem de celebrar".

Podem ha donat suport al reial decret, tot i que la formació d'esquerres ha volgut deixar clar que opten per un llenguatge més radical que el del text aprovat. El diputat Antonio Gómez-Reino Varela ha dit que el decret els deixa "insatisfets" perquè diu que per referir-se a la Guerra Civil no s'ha de parlar de "contesa" sinó de "cop d'Estat".

Ara, a per l'anul·lació de les sentències

Joan Tardà, d'ERC, ha mostrat el "sí" dels republicans a l'exhumació de Franco. Tardà ha agafat la paraula a la vicepresidenta Carmen Calvo i ha dit que li dona tota la seva confiança per poder fer efectiva en breu l'anul·lació de les sentències repressives del franquisme. Tardà ha fet una referència també a les víctimes de l'extrema dreta durant els anys de la transició.

Jordi Xuclà ha intervingut en nom del PDECat mostrant el suport del seu grup al reial decret. Xuclà ha llançat missatges contundents contra el PP i Ciutadans, afirmant que "se'ls veu el llautó", i s'ha preguntat si a l'hemicicle hi ha algun nostàlgic del franquisme.
Xuclà ha afirmat que només "desfranquititzant" la societat es podrà democratitzar Espanya.

PP i Cs, junts en l'abstenció

Pel Partit Popular, ha estat l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz qui ha defensat el sentit del vot del seu grup. Ha aprofitat l'avinentesa per recordar que l'executiu de Sánchez depèn del vot dels independentistes ja que "vostès van perdre les eleccions dos cops". Ha etzibat contra la política de memòria i s'ha preguntat com és que es parla d'una comissió d ela veritat quan hi ha tanta bibliografia sobre la Guerra Civil.  

José Manuel Villegas, secretari general de Cs, ha explicat la seva abstenció considerant un "nyap" la gestió del tema fet pel govern. Villegas ha assegurat que no volen ser còmplices de les urgències de Sánchez en aquest assumpte. Segons ell, amb el decret el govern socialista només vol crear una cortina de fum per amagar la seva "incompetència".

La seva intervenció ha fet que la portaveu socialista, Adriana Lastra, es preguntés perquè Cs competia en el territori de l'extrema dreta amb el PP, un espai que segons ella representa molt pocs vots, però que suposa un enorme cost polític per un partit. També la vicepresidenta Calvo ha acusat els dos grups de dreta de "posar-se de perfil davant la dictadura".

Dos vots en contra, "per error"

Només hi ha hagut dos vots en contra de l'exhumació de Franco, curiosament de dos diputats del PP, l'expresident del Congrés Jesús Posada, i del lleidatà José Ignacio Llorens, un "pota negre" del partit i alineat amb els eu sector més nostàlgic. Des de la formació s'ha assegurat que s'ha tractat de dos errors.