El Congrés obre una porta per imposar el retorn dels toros a Catalunya

El PP fa ús de la seva majoria absoluta per aprovar una Llei de Patrimoni Immaterial que pretén "preservar i posar en valor la cultura comuna"

Publicat el 11 de març de 2015 a les 22:59
La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres amb competència legislativa plena -sense necessitat de portar-la al ple- el projecte de Llei per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, un text que, segons han denunciat els portaveus d'ERC, CiU el PNB, IU i el Grup Socialista, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obre una via que l'executiu espanyol podria utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. El PP ha negat que la norma lamini l'àmbit competencial autonòmic i ha assegurat que l'objectiu és "preservar i posar en valor la cultura comuna", però no ha desmentit la intenció d'utilitzar la Llei per revertir la prohibició.

La Llei s'ha aprovat en Comissió per 23 vots a favor (PP i UPN), 6 en contra (CiU, ERC, PNB i IU) i 11 abstencions (Grup Socialista i UPyD) un cop els populars han rebutjat la majoria de la vuitantena d'esmenes presentades pels grups de l'oposició -només ha obert la porta a retocs tècnics-. Passarà ara a tramitar-se al Senat, on els grups podran presentar noves esmenes. 

Objectius "a l'ombra"

Durant el debat en comissió, totes les formacions de l'oposició han denunciat els objectius "a l'ombra" del govern espanyol. El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha apuntat que amb aquesta llei l'executiu espanyol pretén fer una maniobra per acabar forçant per la via del Tribunal Constitucional el retorn dels espectacles taurins a Catalunya. 

Segons Tardà, en la mesura que la norma estableix que l'Estat té competències per a la protecció i salvaguarda del patrimoni immaterial -i partint de l'aprovació al 2013 de la Llei del Congrés que ja declarava els toros com a bé d'interès cultural- la Llei permetrà a l'Estat plantejar un conflicte d'interessos davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei del Parlament que prohibeix els toros. 

"Apareixerà l'àrbitre d'un TC amb 12 magistrats comprats políticament que el govern espanyol vol que rematin la jugada", ha dit Tardà, que ha recordat, a més, que les comunitats autònomes ja disposen de les seves pròpies lleis de salvaguarda del patrimoni immaterial. 

La polèmica se centra en l'article 11 de la Llei que s'ha aprovat, que estableix que "correspon a l'Administració General de l'Estat" la "garantia de la conservació del patrimoni immaterial espanyol", així com "promoure'n l'enriquiment i fomentar i tutelar l'accés de tots els ciutadans a les seves diferents manifestacions". 

La Llei també estableix que l'Estat s'encarregarà d'elevar a la UNESCO les propostes per a la inclusió de béns culturals immaterials a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

CiU denuncia interés "ocult" 

La portaveu de CiU Montserrat Surroca també ha denunciat l'interès "ocult" del govern espanyol d'impulsar la tauromàquia a través d'aquesta norma. "Un cop més el govern central fuig dels problemes reals de la cultura, presenta un projecte que en cap cas era demanat, i a més incideix en un terreny com el del patrimoni immaterial que l'experiència ens diu que funcionava de manera adequada", ha dit. 

El portaveu del PNB, Joseba Agirretxea també ha acusat el govern espanyol de voler aprofitar la norma per envair les competències de les comunitats en una "vocació hipercentralitzadora", igual que la portaveu d'IU, que ha afirmat que és una llei "invasora" que pretén imposar una visió molt determinada de la "marca Espanya" que "no és la de tots els espanyols".

El portaveu del Grup Socialista, Guillermo Meijón, també ha afirmat que la Llei manté "zones de dubtes i ombres" sobre "l'autèntica intenció del govern" respecte als toros, i ha demanat que s'aclareixin els "marcs competencials" de la norma en el seu tràmit al Senat. 

El PP defensa una suposada "cultura comuna"

Per contra, la portaveu del PP, Maria Carreño, ha negat que el projecte de Llei lamini o envaeixi competències de les comunitats autònomes però no que la norma permeti forçar el Parlament de Catalunya a fer marxa enrere en la prohibició dels toros. 

Segons Carreño, la norma es limita a "perfilar un conjunt de línies mestres" perquè les comunitats "puguin dictar les seves regulacions" en aquesta matèria i el seu "únic objectiu" és "promoure i posar en valor la cultura comuna".

L'any 2010 el PP -aleshores a l'oposició- ja va presentar un recurs contra la prohibició dels toros a Catalunya. El tribunal el va admetre a tràmit i està pendent de sentència. 

El 2013 el ple del Congrés va aprovar amb els vots del PP i UPN -i l'abstenció del Grup Socialista- la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava declarar els toros com a bé d'interès cultural. 

A diferència dels recursos interposats pels partits o altres administracions, els que interposa el govern espanyol davant el TC poden anar acompanyats d'una petició d'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució perquè se suspengui per un termini mínim de cinc mesos qualsevol llei autonòmica impugnada, cosa que l'Estat ha fet en anteriors recursos contra lleis catalanes com la de consultes o la d'acció exterior.