El consell nacional d'ERC, a favor de la interconnexió, però contra els transvasaments

Publicat el 26 d’abril de 2008 a les 16:55
 
Aquesta resolució, que ha presentat Marta Cid i que s'ha votat a porta tancada, proposa un 'canvi d'ús', segons Puigcercós, per tal que la futura dessalinitzadora de Cunit pugui portar aigua a Tarragona i a les comarques de l'Ebre, 'si convé'. 'Per què els rius no tenen excedents', ha dit, i 'la solidaritat té doble sentit', ha afegit. 'Hem d'aprofundir en la nova cultura de l'aigua i hem de ser capaços que les Terres de l'Ebre i el riu Ter tinguin la situació de justícia i equitat que es mereixen'.
 
Puigcercós ha demanat el suport a aquesta proposta, recordant que malgrat ser una decisió que no els agrada, no poden esperar a que plogui, 'com han fet altres Governs'. El secretari general del partit ha remès contra l'oposició, a la qual ha acusat de tenir 'poca alternativa, poca valentia i poc discurs'. Malgrat tot, ha assumit, com a partit de Govern, part de culpa en la situació de sequera que pateix Catalunya, assegurant que no han arribat 'a temps'.
 
El secretari general d'ERC ha dedicat les primeres paraules del seu discurs a Carod-Rovira, que ha assistit al darrer Consell Nacional com a president del partit, i li ha agraït la feina feta com a president i secretari general, 'en una etapa decisiva' pel partit. Puigcercós ha agraït també el seu esforç, la seva dedicació i, sobretot, la seva 'capacitat d'innovació ideològica' i la seva 'aportació al laïcisme del catalanisme'.
 
Per la seva banda, Carod s'ha acomiadat demanant un triple respecte en matèria d'aigua, per les necessitats de la 'societat catalana', per les reivindicacions de les 'Terres de l'Ebre' i per les 'institucions democràtiques' del país, i ha reafirmat el compromís per l'Ebre, signat l'any 2003 en favor d'una nova cultura de l'aigua i en contra dels transvasaments, 'amb els mateixos termes', ha assegurat. 'Hem de guanyar les consciències de la gent amb els nostres arguments, defensant les nostres idees, i explicant quines són no només les nostres conviccions sinó també les nostres solucions', ha afegit.
 
Durant el consell, que ha comptat amb la presència de representants de la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, així com de la resta del territori, i amb les absències del líder de la corrent interna Reagrupament.Cat, Joan Carretero, i del líder d'Esquerra Independentista, Uriel Beltran, ha aprovat la proposta de ponència estratègica que marcarà el full de ruta amb vista al Congrés Nacional del mes de juny, per 83 vots a favor, cinc en contra i tres en blanc.
 
La proposta d'ERC
 
La diputada republicana, Marta Cid, ha presentat davant el Consell Nacional la resolució que recull la proposta d'ERC en matèria d'aigua, que ha estat aprovada per 95 vots a favor i dos en blanc. Aquesta consta de cinc acords. El primer ratifica el compromís per l'Ebre signat l'any 2003, declarant-se 'contraris a qualsevol tipus de transvasaments'. El segon considera la necessitat d'accelerar les mesures previstes per l'Agència Catalana de l'Aigua, especialment pel què fa a la construcció de dessaladores.
 
El tercer punt recull la proposta dels republicans en relació a la infraestructura prevista pel Decret Llei, que Marta Cid ha qualificat de 'desproporcionada' des del punt de vista econòmic 'i amb el risc que no es pugui executar en el termini previst o que sigui finalment innecessària'. Per aquest motiu, ERC ha proposat planificar una execució que en permeti l'aprofitament per tal de 'donar resposta a les necessitats conjunturals i estructurals de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona i de les Terres de l'Ebre', segons ha explicat Cid.
 
El quart punt explica la proposta concreta dels republicans, que passa per transformar la interconnexió en un sistema reversible que permeti aportar recursos hídrics de la dessaladora projectada a Cunit cap a la regió metropolitana de Barcelona i de Tarragona 'i que només s'interconnecti en darrera instància', segons Cid. 'Això servirà per tenir una infraestructura que val aquests diners', ha explicat. Malgrat que la diputada republicana no ha aportat xifres en relació al cost de la infraestructura, que ha assegurat és 'viable', sí ha reconegut que aquest seria superior al de la obra aprovada pel Consell de Ministres. En aquest sentit, Cid ha explicat que es tracta d'una infraestructura 'a curt, mig i llarg termini', que respon a una inversió 'importantíssima' que cal 'pensar molt bé'. 'Perquè posar 180 MEUR per una cosa que no sabem si farà falta és una hipoteca en polítiques d'aigua que aquest país no es pot permetre', ha explicat. En darrer lloc, el punt cinc insta els republicans a defensar aquests acords en la Taula Nacional de la Sequera i a través de tots els representants institucionals i des de totes les estructures orgàniques i territorials del partit, 'amb coherència', segons ha dit. (Iris AviñoaACN)