El corredor central és «impossible, antieconòmic i faraònic»

La ministra Pastor vol recuperar el traçat pirinenc per evitar "una Espanya assimètrica"

Publicat el 15 de febrer de 2012 a les 19:43
El conseller de Territori i Sostenibilitat, durant el ple del Parlament d'aquest dimecres Foto: ACN

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat que el Govern no entén ni comparteix la decisió de la ministra de Foment de recuperar la proposta de Corredor Central pels Pirineus. Fins i tot, s'ha atrevit a aventurar que tampoc ho entendrà la UE. Segons ha declarat, es tracta d'un corredor "impossible, antieconòmic i faraònic" i està fora dels temps i de les possibilitats de l'Estat i d'Europa. El conseller ha recordat que, en la seva visita a Barcelona, Ana Pastor va parlar d'austeritat, i ha posat en dubte que algú pugui pensar que en aquest moment "toca" foradar un túnel de més de 40 quilòmetres per sota dels Pirineus, mentre es deixen de fer altres obres prioritàries.
 
"Ni ho entenem nosaltres, ni ho entendrà la UE", ha sentenciat el conseller de Territori i Sostenibilitat en referència a la proposta del govern espanyol de tornar a contemplar el Corredor Central pels Pirineus per a la Xarxa Europea de Transports. Recoder ha criticat que es torni a obrir un procés que havia quedat tancat al mes d'octubre amb la inclusió de dos corredors, el Mediterrani i l'Atlàntic, en la proposta de l'Estat.
 
El tercer corredor que s'incorpora, és a dir, el central, és "impossible, antieconòmic i faraònic", segons Recoder. El conseller ha insistit en aquesta qüestió i ha recordat que la ministra Pastor va parlar d'austeritat en la seva recent visita a Barcelona. "Foradar 40 quilòmetres per sota el Pirineu em sembla que està fora de tota lògica", ha afirmat Recoder. Per tant, ha dit, incloure la proposta "és una decisió que no compartim, ni entenem, i estem convençuts que la UE no entendrà de cap manera".
 
Recoder ha negat que l'executiu català conegués la intenció del govern espanyol, tot i que la ministra ha dit que havia informat a les comunitats autònomes. La proposta, ha remarcat el conseller, està fora dels temps i de les prioritats de l'estat espanyol i d'Europa. En un moment en què es demana austeritat, ha afegit, ningú pot entendre que toca una obra com aquesta, ha comentat el conseller, que ha recordat que en aquest moment hi ha moltes obres prioritàries i que afecten cada dia als ciutadans que no estan fetes.
 
L'Estat recupera el corredor central
Les declaracions del conseller arriben després que aquest matí la ministra de Foment, Ana Pastor, hagi anunciat que el govern espanyol contempla l'aposta pel Corredor Central amb la connexió dels Pirineus a la proposta per a la Xarxa Transeuropea de Transports que enviarà a Europa, malgrat que la Comissió Europea va descartar la connexió amb França per aquesta via. Pastor ho ha justificat perquè es tracta d'una infraestructura "clau" per al desenvolupament de l'Estat i per evitar "una Espanya assimètrica". 
 
A l'octubre, la Comissió Europea (CE) va incloure els corredors ferroviaris Mediterrani, Atlàntic i Central a la Xarxa Transeuropea que rep fons europeus. Els dos primers en tota la seva extensió, des d'Algesires a la frontera francesa en el cas del Mediterrani, i des de Portugal a França per l'Atlàntic, però el cas del Central es va limitar a l'eix Algesires-Madrid-Saragossa, i en va deixar fora la connexió amb França pels Pirineus centrals perquè considerava que no està justificada.
 
La ministra ha negat que a aquestes alçades es pugui considerar que el corredor Mediterrani és prioritari respecte a la resta. No obstant això, ha afirmat que la incorporació del Corredor Central no restarà recursos als altres dos corredors. El corredor mediterrani fa 1.300 quilòmetres de llargada i travessa Catalunya, València, Múrcia i Andalusia. Es preveu una inversió global de 51.300 milions d'euros, dels què ja se n'han invertit 8.400 milions. La previsió és que estigui plenament operatiu el 2030. Les ajudes europees cobriran entre un 10% i un 20% del cost total del projecte. L'anterior ministre de Foment, José Blanco, es va comprometre a efectuar entre 2011 i 2020 operacions per un valor conjunt de 25.400 milions.