
En ple ball de bastons entre el govern espanyol i el Parlament i la Generalitat de Catalunya pel procés sobiranista, el PSC encara busca el seu lloc. Si bé ha fet costat a la comissió d'Estudi sobre el dret a Decidir constituïda a la cambra ho ha fet a contracor, en el benentès que intenten oferir una tercera via entre l'statu quo actual i la independència. Així ho han intentat explicar a través de propostes com la reforma constitucional o la insistència amb el diàleg amb l'Estat espanyol.
Però, possiblement, qui millor explica l'oferta del PSC en el conflicte Catalunya-Espanya és l'ex-alcalde de l'Hospitalet i ex-ministre de Treball, Celestino Corbacho. L'actual diputat al Parlament dels socialistes entén que el seu partit ha d'estar "sí o sí amb el dret a decidir" perquè és "evident que és una demanda social". En conversa amb Nació Digital al Parlament aquesta setmana, Corbacho, apuntava que el PSC si bé aposta per la consulta no aposta per "una revetlla amb banderetes i petards", sinó per una consulta pactada amb l'Estat.
Així mateix, l'exministre de Treball, recorda que mai no ha defensat la independència i lluny queda que el seu partit hagi de defensar l'estat propi.Ara bé, Corbacho més que reclama exigeix una reforma constitucional que resolgui els "dos grans problemes estructurals" de Catalunya. Per una banda, un "reconeixement polític de Catalunya, de la seva singularitat, llengua, cultura i caràcter polític indiscutible". "Espanya ha d'entendre que no és cap privilegi que Catalunya sigui una nació", insisteix Corbacho.
Per altra banda, l'exalcalde de l'Hospitalet i president del Consell Nacional dels socialistes reivindica per a Catalunya un pacte fiscal definitiu i un marc competencial definit, bloquejat i blindat de les institucions catalanes respecte l'Estat. De fet, Corbacho aposta i veu viable aquesta aposta perquè aviat Brussel·les obligarà a Espanya a fer una reforma institucional i aquesta podria ser l'escletxa per on definir d'una vegada la relació "federal" entre Catalunya i Espanya.