Amb aquest escenari, el Govern ha decidit prendre cartes sobre l'assumpte i ha actualitzat els protocols per abordar les punxades a les discoteques. L'objectiu és "reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència", tal com ha explicat la conselleria de Feminismes i Igualtat en un comunicat. Això sí, els protocols no seran compartits només per aquesta conselleria, ja que es tracta d'un document conjunt que integra Salut i Interior.
Tot i la importància dels fets, la consellera Tània Verge ha fet una crida "a la calma" a través de Twitter i ha demanat posar en pràctica el que ha qualificat de "cura col·lectiva" davant l'augment de punxades. I és que per a Verge, que ha parlat en nom del Govern, la responsabilitat de prevenir o acompanyar les víctimes d’aquest fenomen és "eminentment col·lectiva". En aquest sentit, el protocol que s'ha adoptat recull el paper que poden tenir el personal dels espais d’oci, de transport, l’entorn de la persona que pot haver rebut la punxada, i qualsevol que, en general, pugui detectar comportaments estranys i la consegüent necessitat d’actuar i donar suport.
Davant les #punxades ocorregudes en espais d'oci, el @govern
— Tània Verge Mestre (@taniaverge) July 30, 2022
👉 Fa una crida a preservar la calma i posar en pràctica la #curacol·lectiva.
👉 Ha actualitzat els protocols sanitaris per atendre adequadament les persones afectades.
👉 Ha intensificat la vigilància policial.
FIL pic.twitter.com/qLc77WubFc
Així mateix, la consellera ha demanat responsabilitat a l'hora d'informar sobre els fets, preservant la llibertat sexual i no contribuint a crear "un clima de terror sexual". Fugint, així, de missatges informatius alarmants, morbosos i que responsabilitzen a les víctimes. I ha recordat que en els casos que s'han denunciat, "no s'han produït agressions sexuals". De totes maneres, en cas de notar una punxada, ha recomanat a les afectades que demanin ajuda a les amistats o als espais habilitats i que evitin anar a casa directament i passin abans per un hospital, a poder ser, acompanyades.