El Govern aprofita el «descrèdit» de la justícia per furgar en la debilitat de Sánchez

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, es pregunta "amb quina intenció" va anar el líder del PSOE a la moció de censura i no es mostra sorpresa pel possible avançament electoral a l'Estat

Reunió del Govern del 20 de novembre del 2018
Reunió del Govern del 20 de novembre del 2018 | Govern
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:06h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha aprofitat aquest dimarts el "descrèdit" de la justícia espanyola -marcada per la renúncia de Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la filtració del whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó- per atacar la "debilitat" de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol en un moment en què ja no es descarta una avançament electoral a l'Estat coincidint amb les municipals i les europees del 26 de maig.

"Des que Sánchez va guanyar la moció de censura hi ha hagut diverses crisis amb dimissions de ministres. Segueix desacreditada la justícia, amb una part activa del PSOE pactant el repartiment del CGPJ. Està en situació de debilitat. Ens preguntem amb quina intenció va anar a la moció de censura, perquè no hem vist res diferent", ha ressaltat Artadi en la roda de premsa posterior al consell executiu.

La consellera ha volgut deixar clar, en tot cas, que no hi ha damunt la taula la possibilitat d'avançar les eleccions catalanes i que coincideixin amb les municipals i europees. Artadi, de passada, ha constatat la debilitat de Sánchez a l'hora de no poder aprovar els pressupostos de l'Estat, que podria fins i tot no presentar al Congrés.

Crisi judicial

La decisió del jutge conservador de renunciar de substituir Carlos Lesmes al capdavant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem arriba el dia després de l'escàndol del whatsapp d'Ignacio Cosidó, portaveu del PP al Senat. El dirigent popular, malgrat l'esclat de la polèmica, no té pensat dimitir del seu càrrec.

Marchena, tal com ha avançat aquest dimarts al matí El Español, ha reivindicat la seva "independència" després que es fes públic el missatge en un xat intern dels populars en què l'encarregat de dirigir la policia amb Rajoy presumia que, gràcies al pacte amb el PSOE, seguirien controlant la sala penal del Tribunal Suprem i que col·locaven al capdavant del poder judicial un home de la seva confiança. L'acord entre el PP i els socilaistes queda ara trencat i no serà fàcil buscar una alternativa ràpida.

L'estratègia dels presos

La polèmica també ha impactat en l'estratègia de defensa dels encausats. Els diputats d'ERC i presos polítics Oriol Junqueras i Raül Romeva han demanat la recusació del magistrat Marchena, que seguirà presidint la sala penal, com a jutge de l'1-O i també el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha demanar que sigui apartat. 

Junqueras i Romeva han presentat un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem en el qual critica l'"acord polític" entre el PSOE i el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb Marchena com a president. El Govern s'ha posat en contacte aquest matí amb les defenses per avaluar l'estratègia a seguir.