El Govern aspira a reactivar ràpid la relació amb la Moncloa per complir amb els compromisos

A l'espera que es fixi data per a la futura reunió Aragonès-Sánchez, la Generalitat encetarà contactes amb els ministres per les carpetes de Rodalies, finançament i català a Europa

Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en una imatge d'arxiu | ACN
20 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:36h
De totes les cares conegudes de la Moncloa amb qui la Generalitat està acostumada a interlocutar, Pedro Sánchez només n'ha canviat una en l'elaboració del nou consell de ministres. Continuen Félix Bolaños, ministre plenipotenciari amb Presidència i Justícia sota les seves ordres; María Jesús Montero, guardiana de la caixa d'Hisenda i amb qui s'haurà de negociar el nou finançament; i també José Manuel Albares, que des d'Afers Exteriors haurà de continuar fent pedagogia de l'oficialitat del català a Europa. En canvi, decau Raquel Sánchez, fins ara a Transports, amb qui el Govern -on feia setmanes que es posava en dubte la seva continuïtat- havia acumulat desencontres per la gestió de Rodalies i per l'ampliació del Prat. El traspàs dels trens s'haurà de concretar ara amb Óscar Puente, un dels perfils més polítics de Sánchez.

En tot cas, fonts de la Generalitat consultades per Nació indiquen que l'aspiració és posar-se ràpid en contacte amb els interlocutors -els vells i el més nou- per complir amb els compromisos que ERC va arribar amb el PSOE en el marc de la investidura de Sánchez. A banda, es dona per fet que en el transcurs de les properes setmanes hi haurà una reunió entre el president espanyol i Pere Aragonès. Normalment, l'inquilí de la Moncloa rep els dirigents autonòmics per ordre d'aprovació de l'Estatut corresponent, de manera que el primer de la fila sempre és el lehendakari i, després, ja és el torn del president català. La cita Sánchez-Aragonès també ha de servir com a preludi de la nova reunió de taula de diàleg entre governs, que aquesta legislatura tindrà dues rèpliques: una entre ERC i el PSOE, i una altra entre els socialistes i Junts, totes dues amb verificador internacional i que aniran al marge de què pactin els executius.

Quines carpetes ha de plantejar el Govern al nou consell de ministres? N'hi ha una que és bàsica per l'estabilitat de la legislatura, que és l'aplicació de la llei d'amnistia. La norma, que ERC continua analitzant, va ser registrada pel PSOE en solitari la setmana passada, i arrencarà ara una tramitació d'alt voltatge per la contestació de tot l'espectre de la dreta -política i judicial- tant a les cambres legislatives com al carrer. Bolaños, que ja va ser una peça clau a l'hora de preparar els indults als presos polítics del juny del 2021, gestionarà amb un doble barret -Presidència i Justícia- l'esvoranc obert entre l'executiu i el poder judicial. A banda, també haurà de greixar el diàleg polític amb el Govern, que vol avenços en matèria de referèndum.

Pel que fa a Montero, una ministra que Aragonès coneix des de fa anys -eren interlocutors quan el dirigent d'ERC ocupava la vicepresidència econòmica-, hi haurà tres carpetes a negociar: el compliment de les inversions, un dels àmbits en què els incompliments són més flagrants; els recursos per a Catalunya inclosos en els futurs pressupostos generals de l'Estat, que necessiraran el concurs dels republicans i de Junts per tirar endavant; i el nou model de finançament, caducat des del 2014. Montero ja no serà només ministra d'Hisenda, sinó que ha estat ascendida a vicepresidenta quarta. Aragonès ja ha anunciat que una de les proritats del Parlament per l'any vinent ha de ser una proposta per recaptar tots els impostos.

I, mentre Albares continua intentant que Europa accepti el català com a llengua oficial a Europa, la consellera Ester Capella haurà d'encetar els contacte amb el nou ministre Puente per concretar el traspàs gradual de Rodalies. "Amb la ministra Sánchez res va acabar d'arrencar mai del tot, entre els trens i l'aeroport", lamenten fonts governamentals. Malgrat això, hi ha feina feta entre els segons nivells de cadascun dels executius, i es compta amb la continuïtat de Xavier Flores, secretari general d'Infraestructures i amb 30 anys d'experiència en el sector. Quan hagi passat la fase protocol·lària de missatges de felicitació i es reuneixin els presidents, el Govern aspira a accelerar el compliments dels compromisos adquirits per la investidura.