
Dolors Sabater, amb l'equip de govern de Badalona, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN
"Demà l'Ajuntament de Badalona no podrà obrir, però els representants polítics dels grups municipals serem a les oficines". Amb aquestes paraules, Oriol Lladó, primer tinent d'alcalde i alcalde accidental de Badalona, ha anunciat que l'Ajuntament donarà compliment a la interlocutòria que obliga el consistori a fer festa el Dia de la Hispanitat, però que atendrà els ciutadans que vulguin personar-se a les portes de les dependències municipals. O almenys aquest és el discurs oficial. I és que, segons ha pogut saber NacióDigital, l'equip de govern ha pactat desobeir el jutge si la concentració que ha de tenir lloc aquest dimecres a dos quarts de nou del matí davant del consistori és un èxit i se sent amb prou suport ciutadà.
De ser així, els regidors obriran les portes de l'Ajuntament i atendran els ciutadans des de dins de l'edifici, contradient de ple la interolocutòria d'aquest dimarts, que obligava a suspendre "qualsevol actuació administrativa de l'Ajuntament de Badalona, inclosa la via de fet, que tingui per objecte o finalitat l'obertura dels seus locals i dependència, al públic o als empleats públics d'ell dependents, durant el dia 12 d'octubre de 2016". Tot i això, només els electes locals treballarien des de dins del consistori, per no posar en una situació difícil els empleats públics.
De fet, la CUP de Badalona ja crida a iniciar la concentració aviat, a les 8.30, per aplanar el camí a la desobediència, amb els hashtags #NoAcatem i #obrimlajuntament:
Sols el poble salva el poble: demà a #Badalona és laborable.#NoAcatem #obrimlajuntament #12O #ResACelebrar https://t.co/vwjL0v7lZa
— CUP Badalona (@cupbadalona) 11 d’octubre de 2016
També alguns diputats de la CUP s'han sumat a la mobilització, a través del Twitter:
Aixequem-nos ben d'hora, ben d'hora i #obrimlajuntament de #Badalona #12O #resacelebrar https://t.co/ylofQSJjk4
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 11 d’octubre de 2016
Demà #Badalona ha de ser com Arenys de Munt aquell 13/09/2009: electes, treballadors i gent mobilitzada plantant cara #obrimlajuntament
— Albert Botran (@albertbotran) 11 d’octubre de 2016
Sigui com sigui, la previsió pública és una altra, ja que, en una roda de premsa d'urgència convocada després de conèixer la interlocutòria -a instàncies de la denúncia presentada per la delegació del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna-, el govern de Badalona ha denunciat un "cop d'estat a la sobirania local". José Téllez, tinent d'alcalde, ha acusat el PP d'utilitzar en benefici propi les institucions democràtiques i el poder judicial. "L'Ajuntament de Badalona i aquest govern molesten, i molt, a les institucions judicials, que estan sent manipulades pel PP. I això ho hem de denunciar", ha afegit Téllez. "No poder discutir el calendari festiu és un empobriment terrible del sistema democràtic", ha reblat Lladó. Així mateix, Lladó ha insistit que la voluntat de l'Ajuntament d'obrir dimecres era un mesura presa d'acord amb els treballadors i de cap manera "improvisada".
El goven de Badalona ha lamentat que la resolució del jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona -que ha estimat dos del motius que va al·legar la delegació del govern espanyol per forçar dimecres el tancament del consistori- no permeti a l'Ajuntament reaccionar. Tant Lladó com Téllez, que han exercit de portaveus municipals, s'han queixat que Badalona no hagi tingut l'oportunitat d'exercir el dret a defensa. Consideren que la resolució judicial, comunicada a última hora, ha creat "inseguretat"a la plantilla de treballadors, que desconeixen quines conseqüències comportaria treballar el 12-O.