A banda de contactar amb la Fiscalia –tal com ha fet públic l'Ajuntament amb una roda de premsa del tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens-, el govern municipal també ha notificat a la direcció lletrada del Consorci del Palau de la Música -depenent de la Generalitat- el punt de vista del consistori i el plantejament de la Fiscalia. "És obvi que el Palau és una víctima del saqueig", apunten fonts municipals contactades per NacióDigital. L'Ajuntament raona que inculpar CDC no només és una "decisió simbòlica" per avançar en la lluita contra la corrupció sinó que també facilita que la institució cultural recuperi part dels recursos perduts quan hi hagi una sentència en ferm.
El pas de l'Ajuntament situa la pilota a la teulada del Govern, que ha evidenciat posicions divergents sobre la decisió presa pel Consorci en la reunió de divendres passat, quan la conselleria de Cultura va fer valer el seu pes específic en l'òrgan de representació de la institució per evitar inculpar CDC. ERC, que no en tenia coneixement, va exhibir aquest dilluns diferències amb el PDECat i intentarà forçar un gir en la posició del Govern, tal com ha detallat aquest diari. Els republicans entenen que no formular l'acusació no casa amb el discurs de tolerància zero amb la corrupció exhibida per Oriol Junqueras. En els darrers dies, dirigents d'ERC han mantingut contactes amb l'Ajuntament de Barcelona per conèixer quina era la posició de tots els actors amb veu en l'òrgan de representació del Palau de la Música.
Una indemnització xifrada en 6,6 milions
Asens ha explicat que és necessari que el Consorci del Palau passi a inculpar CDC per permetre que la Fiscalia, que ja inculpa l'antiga Convergència, canviï de posició pel que fa a la indemnització i, en lloc de demanar que els 6,6 milions vagin a parar a l'Estat, els reclami per al Palau, que és d'on van sortir. El tinent d'alcalde i el gerent de Recursos, Joan Llinares, defensen que tant la Fiscalia com els serveis jurídics de la Generalitat estan "disposats" a fer aquesta petició aquest dimecres, un cop s'elevin les conclusions definitives. L'acusació popular, que exerceix la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), també ha estat informada per l'Ajuntament.
Que el consorci inculpi CDC té poc efecte en el judici perquè ja ho fan la Fiscalia i l'acusació popular, però sí com a gest del PDECat per allunyar-se d'un dels principals casos de corrupció que han esquitxat Convergència i, especialment, perquè sigui el Palau qui recuperi els diners. Com ja va fer aquest dilluns, Asens ha tornat a defensar que "després de la sentència serà massa tard" perquè el consorci inculpi CDC, ja que el moment de demanar el rescabalament dels 6,6 milions per a la institució cultural és quan s'elevin les conclusions provisionals a definitives. "És ara o mai", ha insistit.
Esmena de la conselleria de Cultura a l'argumentari de Colau
El Govern nega l'argumentari de l'Ajuntament. Portaveus de la conselleria de Cultura exposen que "no és cert" que sense una acusació del Consorci del Palau de la Música la institució no rebria la indemnització com a "víctima" de l'espoli. El departament de Santi Vila exposa que un informe remès a la Fiscalia -elaborat per PricewhaterhouseCoopers- deixa clara aquesta qüestió i recorda que no es pot alterar l'acusació en el tram final del judici per "motius d'indefensió", un argument que també apareix en l'informe. "Una eventual adhesió a la postura del fiscal no serveix als fins de rescabalament perseguits pel Palau de la Música, seria extemporània i estaria òrfena de tota legitimació activa", s'exposa en l'apartat de conclusions de l'escrit de la consultora.
A banda de difrondre l'informe, portaveus de la conselleria de Cultura expliciten que l'alcaldessa de Barcelona és vicepresidenta del Consorci del Palau de la Música i que té la potestat de convocar una reunió extraordinària de "forma unilateral". Afirmen que Colau només ho ha de comunicar amb cinc dies d'antelació. L'Ajuntament, per rebatre les raons esgrimides pel Govern, detalla que és possible inculpar CDC en l'actual estadi del judici perquè els acusats ja s'han pogut defensar des de l'inici del procés judicial.
Millo afirma que encara "no hi ha una posició definitiva"
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha insistit en una entrevista a Ràdio 4 que "no hi ha una posició definitiva" del consorci del Palau sobre l'acusació de CDC. Ha afirmat que la Generalitat, l'Ajuntament i l'Estat no tenen el mateix criteri jurídic, però ha assegurat que se celebraran més reunions del consorci i que l'objectiu de tots és el mateix. "Que ningú s'equivoqui amb això. Els responsables es persegueixen i es perseguiran", ha remarcat, i ha garantit que tots busquen "identificar clarament els responsables; que tothom assumeixi les seves responsabilitats, també el partit si és el cas, i recuperar els diners".
Informe de PricewaterhouseCooper sobre el cas Palau by naciodigital on Scribd