El govern de Colau contacta amb Fiscalia per inculpar CDC en el cas Palau

L'Ajuntament unifica l'estratègia amb el ministeri públic i recorda que sense una acusació del Consorci del Palau de la Música la institució no rebrà la indemnització com a "víctima" del saqueig | El Govern nega l'argumentari del consistori i exposa que el fet d'incriminar CDC no té incidència sobre el rescabalament de l'espoli

Pisarello, Colau i Ortiz, en una imatge d'arxiu
Pisarello, Colau i Ortiz, en una imatge d'arxiu | ACN
Joan Serra Carné / Jordi Bes
16 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:20h
Més pressió de l'Ajuntament de Barcelona al Govern per modificar la posició del Consorci del Palau de la Música en el judici del saqueig de la institució. Després que l'alcaldessa, Ada Colau, enviés una carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qual li reclamava convocar aquest dimarts una reunió extraordinària del Consorci –on hi tenen representació la Generalitat, el consistori i l'Estat- per replantejar la decisió de no inculpar CDC en el judici, l'executiu de Colau ha contactat amb Fiscalia per explicitar quina és la seva posició. El ministeri públic, partidari també d'incriminar l'antiga Convergència després de les declaracions escoltades en la causa, necessita que el Consorci formuli l'acusació per poder activar el mecanisme que permetria que una possible indemnització de 6,6 milions d'euros revertís en la institució cultural i no en les arques de l'Estat.

A banda de contactar amb la Fiscalia –tal com ha fet públic l'Ajuntament amb una roda de premsa del tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens-, el govern municipal també ha notificat a la direcció lletrada del Consorci del Palau de la Música -depenent de la Generalitat- el punt de vista del consistori i el plantejament de la Fiscalia. "És obvi que el Palau és una víctima del saqueig", apunten fonts municipals contactades per NacióDigital. L'Ajuntament raona que inculpar CDC no només és una "decisió simbòlica" per avançar en la lluita contra la corrupció sinó que també facilita que la institució cultural recuperi part dels recursos perduts quan hi hagi una sentència en ferm.

El pas de l'Ajuntament situa la pilota a la teulada del Govern, que ha evidenciat posicions divergents sobre la decisió presa pel Consorci en la reunió de divendres passat, quan la conselleria de Cultura va fer valer el seu pes específic en l'òrgan de representació de la institució per evitar inculpar CDC. ERC, que no en tenia coneixement, va exhibir aquest dilluns diferències amb el PDECat i intentarà forçar un gir en la posició del Govern, tal com ha detallat aquest diari. Els republicans entenen que no formular l'acusació no casa amb el discurs de tolerància zero amb la corrupció exhibida per Oriol Junqueras. En els darrers dies, dirigents d'ERC han mantingut contactes amb l'Ajuntament de Barcelona per conèixer quina era la posició de tots els actors amb veu en l'òrgan de representació del Palau de la Música.   

Una indemnització xifrada en 6,6 milions

Asens ha explicat que és necessari que el Consorci del Palau passi a inculpar CDC per permetre que la Fiscalia, que ja inculpa l'antiga Convergència, canviï de posició pel que fa a la indemnització i, en lloc de demanar que els 6,6 milions vagin a parar a l'Estat, els reclami per al Palau, que és d'on van sortir. El tinent d'alcalde i el gerent de Recursos, Joan Llinares, defensen que tant la Fiscalia com els serveis jurídics de la Generalitat estan "disposats" a fer aquesta petició aquest dimecres, un cop s'elevin les conclusions definitives. L'acusació popular, que exerceix la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), també ha estat informada per l'Ajuntament.

Que el consorci inculpi CDC té poc efecte en el judici perquè ja ho fan la Fiscalia i l'acusació popular, però sí com a gest del PDECat per allunyar-se d'un dels principals casos de corrupció que han esquitxat Convergència i, especialment, perquè sigui el Palau qui recuperi els diners. Com ja va fer aquest dilluns, Asens ha tornat a defensar que "després de la sentència serà massa tard" perquè el consorci inculpi CDC, ja que el moment de demanar el rescabalament dels 6,6 milions per a la institució cultural és quan s'elevin les conclusions provisionals a definitives. "És ara o mai", ha insistit.

Esmena de la conselleria de Cultura a l'argumentari de Colau

El Govern nega l'argumentari de l'Ajuntament. Portaveus de la conselleria de Cultura exposen que "no és cert" que sense una acusació del Consorci del Palau de la Música la institució no rebria la indemnització com a "víctima" de l'espoli. El departament de Santi Vila exposa que un informe remès a la Fiscalia -elaborat per PricewhaterhouseCoopers- deixa clara aquesta qüestió i recorda que no es pot alterar l'acusació en el tram final del judici per "motius d'indefensió", un argument que també apareix en l'informe. "Una eventual adhesió a la postura del fiscal no serveix als fins de rescabalament perseguits pel Palau de la Música, seria extemporània i estaria òrfena de tota legitimació activa", s'exposa en l'apartat de conclusions de l'escrit de la consultora. 

A banda de difrondre l'informe, portaveus de la conselleria de Cultura expliciten que l'alcaldessa de Barcelona és vicepresidenta del Consorci del Palau de la Música i que té la potestat de convocar una reunió extraordinària de "forma unilateral". Afirmen que Colau només ho ha de comunicar amb cinc dies d'antelació. L'Ajuntament, per rebatre les raons esgrimides pel Govern, detalla que és possible inculpar CDC en l'actual estadi del judici perquè els acusats ja s'han pogut defensar des de l'inici del procés judicial.

Millo afirma que encara "no hi ha una posició definitiva"

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha insistit en una entrevista a Ràdio 4 que "no hi ha una posició definitiva" del consorci del Palau sobre l'acusació de CDC. Ha afirmat que la Generalitat, l'Ajuntament i l'Estat no tenen el mateix criteri jurídic, però ha assegurat que se celebraran més reunions del consorci i que l'objectiu de tots és el mateix. "Que ningú s'equivoqui amb això. Els responsables es persegueixen i es perseguiran", ha remarcat, i ha garantit que tots busquen "identificar clarament els responsables; que tothom assumeixi les seves responsabilitats, també el partit si és el cas, i recuperar els diners".
 

Informe de PricewaterhouseCooper sobre el cas Palau by naciodigital on Scribd



 
Arxivat a