
Els signants del Pacte per a la Reforma Horària. Foto: ACN
El Govern i 110 entitats han signat aquest dilluns el Pacte per a la Reforma Horària, un acord per impulsar des d'ara fins al 2025, mesures que afavoriran la racionalització dels horaris dels ciutadans per instaurar hàbits més saludables i tenir més facilitats per conciliar la vida laboral i familiar, entre altres. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que en el moment actual, cal ser "sobirans" amb el temps i aprofitar l'"oportunitat" per administrar-lo d’una nova manera. "Malbaratem el temps en una societat que malbarata els recursos", ha lamentat.
El Pacte ha trobat l’acord d’institucions, patronals, sindicats i altres entitats. D'aquest fet se n'ha felicitat el president, que ha assegurat que "arribar a pactes no és mai senzill ni cosa de pocs". "Per arribat a pactes cal tenir-ne la voluntat", ha recalcat. L'acord, però, ha estat subscrit pels grups de l’oposició.
C's, PSC, CSQEP i PP han anunciat a través d'una carta que malgrat compartir l'objectiu de racionalitzar els horaris per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, no donaran suport a un Pacte que, consideren, "queda lluny de les expectatives de la ciutadania". Així mateix, l'oposició també ha lamentat la poca implicació de Govern en les polítiques públiques que han d'acompanyar els acords.
Racionalitzar els horaris amb l'horitzó al 2025
Amb l'objectiu de racionalitzar els horaris i apropar-los als dels països europeus, el Pacte per a la Reforma horària estableix un seguit d'objectius que caldrà tirar endavant des d'ara fins al 2025. Entre aquests, hi ha la recuperació de les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món; impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials; i consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar.
Aquests tres pilars s'han assolir a través d'un seguit de mesures com ara la compactació de la jornada laboral per avançar l'hora de sortida de la feina; la introducció de nous horaris laborals més flexibles d'entrada i sortida; avançar les hores dels àpats, tant del dinar com dels sopar; i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.
Tot això es vol fer amb canvis concrets en àmbits com l'educació, el comerç i el consum, els serveis públics, la cultura i l'oci, la mobilitat o la salut.