Els consellers Raül Romeva i Neus Munté, en una imatge d'arxiu Foto: ACN
El conseller ha defensat que la participació i els processos participatius "permeten construir societats cohesionades" i trencar la dinàmica històrica de la "verticalitat". Romeva també ha alertat que aquests processos "no serveixen per a tot" però ha defensat que és la forma d’ajustar-se més a les necessitats i reclamacions dels ciutadans.
La "saviesa" de la ciutadania
El conseller ha dit que les administracions han de combinar la "humilitat" i la "gosadia", ja que "sempre hi haurà més saviesa i coneixement" entre la ciutadania que als governs. Per això, ha fet una crida a fer ús dels processos participatius per tal d’incorporar aquesta saviesa i permetre que siguin els ciutadans els que donin la seva opinió.
Ha reconegut que, en aquests casos, es pot donar la situació que el resultat del procés participatiu sigui el mateix que hauria pogut decidir el govern per si sol, però ha defensat que el propi procés deliberatiu necessari per arribar a la decisió "té sentit en termes de construcció social i cohesió". A més, ha apuntat que les decisions "no només s’han de prendre sinó també aplicar". Amb tot això, Romeva ha defensat la importància de la metodologia escollida per portar a terme un procés per tal que la societat se senti seu el resultat.
Per últim, Romeva ha assegurat que el Govern i el seu departament tenen la "obsessió" de fer que aquesta participació funcioni i per això han impulsat accions per donar suport a les administracions. L’objectiu final és "garantir que la presa de decisions sigui la més ajustada a les necessitats i aporti solucions".