El Govern posa en marxa els tràmits per comprar les urnes del referèndum

Governació licita un acord marc per adquirir-ne 8.000 de cara a la consulta vinculant prevista pel setembre | L'executiu assegura que la decisió s'emmarca dins la legalitat catalana, però Junqueras afirma des de Nova York que és "un senyal inequívoc" del compromís amb el referèndum

El Govern inicia els tràmits per comprar les urnes del referèndum
El Govern inicia els tràmits per comprar les urnes del referèndum | Adrià Costa
04 de maig de 2017, 21:02
Actualitzat: 05 de maig, 12:04h
Primer fruit palpable del compromís que van signar tots els consellers amb el referèndum fa tot just dues setmanes. Segons fonts del Govern consultades per NacióDigital, l'executiu ha posat en marxa els tràmits per comprar 8.000 urnes que es faran servir en la consulta vinculant prevista pel mes de setembre. L'adquisició es farà a través d'un acord marc que licitarà el Departament de Governació que lidera Meritxell Borràs i és fruit del nou marc de relacions entre el PDECat i ERC, que després de la polèmica per les gravacions de David Bonvehí i les discrepàncies internes sobre el full de ruta cap al referèndum han decidit tancar files i anar plegats en la fase definitiva del procés sobiranista.

Un cop es faci públic el contingut de l'acord marc, les empreses subministradores podran fer ofertes per aconseguir el contracte, del qual encara no se n'ha especificat la quantitat exacta. Segons les fonts del Govern consultades, la decisió està basada en el "marc legal català". Això vol dir que aquestes urnes es podrien fer servir tant per unes eleccions autonòmiques –no és el cas, puntualitzen a l'executiu- com en consultes a nivell local. El Departament de Governació, l'encarregat de comprar les urnes, havia demanat amb anterioritat ordres per escrit al vicepresident Oriol Junqueras per tal d'adquirir-les, i això havia generat tensions internes dins del Govern. Amb la signatura del divendres 21 d'abril, però, les circumstàncies han canviat i hi ha la consigna de mantenir la unitat i no airejar les discrepàncies.
 

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont Foto: ACN


Aquesta nova etapa de relacions està molt focalitzada en la "sintonia" que, segons sostenen a Palau, existeix entre el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. "Cada partit pot dir la seva, però s'han acabat les 'tonteries'", mantenen fonts parlamentàries consultades. Els dos dirigents centraran tots els preparatius del referèndum, que tanmateix seran col·legiats. Segons explicava en una entrevista a NacióDigitalel conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Participació, Raül Romeva, la idea és que tot el Govern es faci responsable de les decisions que es prenguin en els propers mesos, que dins del marc legal espanyol poden comportar condemnes i inhabilitacions.

L'executiu té previst que gran part dels preparatius es vagin solucionant durant el mes de maig i a principis del mes de juny, fonamentalment perquè així ho marquen els terminis de la llei de contractació pública en termes de licitacions. "Si gran part de les qüestions s'allarguen fins al mes vinent, potser anem justets de calendari", consideraven aquesta setmana fonts del Govern. "Les instruccions s'han començat a donar", assegurava dimarts un alt dirigent sobiranista. Són especialment rellevants aquelles qüestions relacionades amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que ja va ser fonamental en el recompte i l'organització de la jornada de participació del 9-N.

La data, la pregunta i el marc legal

Puigdemont va assegurar fa una setmana, en la darrera sessió de control al Parlament, que "abans de marxar de vacances" hi haurà data i pregunta del referèndum. La data més probable en el calendari és el 24 de setembre, tot i que al llarg de les últimes setmanes hi havia veus sobiranistes que especulaven amb un endarreriment del qual Presidència no en vol sentir a parlar, segons fonts oficials consultades. La CUP, soci preferent de l'executiu, és especialment exigent a l'hora de demanar al president que fixi ja els termes de la votació. El calendari governamental, però, estipula que primer cap deixar fer el Pacte Nacional pel Referèndum, que té la missió d'acordar la consulta vinculant amb l'Estat.

Un cop es tanqui la feina del Pacte, a finals de maig, es posarà en marxa la via exclusivament catalana cap al referèndum. I perquè hi hagi urnes al setembre primer cal comprar-les, i l'acord marc de Governació és bàsic per adquirir-les. Es tracta de la primera decisió física i palpable sobre la consulta vinculant i, segur, l'Estat se la mirarà amb lupa. Encara més si es té en compte que el referèndum ja està de facto suspès en la mesura que els pressupostos catalans que l'incloïen ja han estat tombats pel Tribunal Constitucional.
 

Junqueras, amb el del delegat del Govern als EUA, a Nova York. Foto: ACN


Una de les primeres reaccions a la licitació ha arribat des de Nova York, per part del vicepresident català, Oriol Junqueras, que es troba en el penúltim dia de la seva gira econòmica pels Estats Units. Escapant-se del discurs oficial del marc legal vigent, ha afirmat que aquest gest és un "senyal inequívoc" que hi ha una "arquitectura perfectament definida" per celebrar el referèndum i que, dins de "l'acord de les passes que s'han de fer", s'hi troba aquesta compra d'urnes. Així, ha afirmat que s'evidencia el "compromís total" amb el el full de ruta sobiranista i que els membres del Govern estan "absolutament conjurats i units per complir el mandat democràtic" adquirit amb els ciutadans.