
El portaveu de la PAH, Carlos Macías, dirigint-se al ple del Parlament. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.
La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Habitatge: contra els desnonaments i la pobresa energètica ha iniciat avui els tràmits per ser aprovada oficialment pel Parlament, amb un calendari d'allò més ajustat. La cambra avui l'ha acceptat a tràmit, i d'aquí quinze dies hi haurà l'últim ple de la legislatura. En aquest lapse de temps, les entitats promotores de la ILP han instat els diputats a "aprovar la ILP íntegra d'aquí a dues setmanes". Una petició que, des del Govern, es veu amb precaució. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha exposat: "Després de l'activisme ha de venir el paper del legislador, que garanteix bona tècnica jurídica i que asseguri la viabilitat econòmica a les decisions preses."
Vila ha exposat al conjunt de diputats que el seu departament havia fet un càlcul estimat del cost econòmic que suposarien les mesures que reclama la ILP, i l'ha xifrat en "entre 400 i 800 milions d'euros, en funció de les decisions que es prenguin". Vila ha realitzat aquesta "advertència procedimental" a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Observatori DESC i l'Aliança contra la pobresa energètica amb l'argument que "és missió del Parlament enriquir i garantir totes les mesures que s'aprovin".
Des de la tribuna d'oradors, en nom de la PAH, Carlos Macías havia proclamat: "Podem permetre'ns el luxe de retallar algun punt de la ILP? No. Aprovar-la íntegrament és irrenunciable." Tot seguit, ha assegurat que "sembla que estem a punt d'arribar a aquest consens", assegurant que tant CiU, com ERC, el PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP hi donaven suport. És a dir, tots els partits excepte PP.
Vila, però, tot i "reconèixer la urgència" de les mesures, els ha recordat que el text es troba ara "en la fase d'enriquir i donar solvència a la iniciativa", i ha reclamat que havia trobat a faltar les opinions d'experts com Sergio Nasarre, Juli Ponce, Carme Trilla o Àngels Guiteras.
"Havíem estirat més el braç que la màniga"
Macías, durant la seva intervenció davant del ple, ha recordat que "el dicurs dominant" en començar la crisi "era que havíem estirat més el braç que la màniga". Ara, en canvi, "hem transformat l'imaginari col·lectiu", ha reivindicat.
Macías ha recalcat que, d'ençà que les firmes per promoure la ILP van entrar al Parlament, el 28 de maig, "s'han produït 1.800 desnonaments a Catalunya". "Som el país que lidera el rànquing en desnonaments", s'ha exclamat. "No és l'hora dels retrets entre els partits", ha acabat reclamant.