El mosquit tigre reapareix al Berguedà amb nous exemplars a Olvan

Diverses observacions descarten que aquest insecte s'hagi expandit cap a l'Alt Berguedà | Els experts en reafirmen la presència a Berga i al polígon d'Olvan

Publicat el 20 d’agost de 2015 a les 08:47

Exemplar de mosquit tigre. Font: Flickr, Calafellvalo.


La presència del mosquit tigre s'ha tornat a fer palesa aquest estiu al Berguedà. L'any passat, va ser el primer en què aquesta espècie es va detectar a la comarca, concretament a Berga i, durant aquest mes d'agost, també se n'ha detectat al terme municipal d'Olvan. En concret, han estat dos casos més, trobats als voltants de la carretera C-62, al costat del camp de Cal Mallol i del Polígon Industrial de Cantallops Roca-rodona.

Segons ha pogut saber NacióBerguedà, el 2014 va finalitzar amb un total de cinc exemplars confirmats per experts, científics i entomòlegs del projecte Atrapa el Tigre. Aquests es van trobar al passeig de les Estaselles, al carrer Mestre Ribera, al Tossalet de les Forques i, en dos casos, al carrer Guillem de Berguedà. Per altra banda, també es va detectar un altre possible mosquit tigre a l'entorn de l'escola La Salle, tot i que no es va poder acabar de confirmar mitjançant la fotografia. 

Aquest any, però, se'n sumen dos exemplars més, aquesta vegada a Olvan. No obstant això, i segons han explicat a aquest diari experts en aquesta espècie, no s'han detectat zones de cria, i tampoc que aquesta espècie s'hagi pogut estendre cap a l'Alt Berguedà. Entre els punts a favor, han destacat, hi ha les altes temperatures i la poca humitat de la primera meitat de l'estiu, tot i que, actualment, i amb l'augment de les pluges, també s'incrementa la possibilitat que se'n detectin més, així com que es fomenti la seva reproducció. 

En qualsevol cas, professionals que col·laboren amb el projecte Atrapa el Tigre han realitzat, des de la seva primera detecció l'any passat, un total de 99 observacions per bona part de la comarca. En aquest sentit, s'ha controlat l'entorn de Gironella, Olvan, Avià, Berga, Cercs, Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola de Berguedà i Bagà. 

Responsabilitat dels ajuntaments

Segons han explicat, la gestió i el control d'aquest insecte és complicat, ja que les competències entre institucions públiques estan repartides. En un principi, la part més informativa arran de la seva detecció la porta la Generalitat, tot i que qui té la potestat per fer accions de control o radicació són els ajuntaments. 

Així doncs, és qüestió de cada consistori el fet de prendre mesures, i això, tal com han precisat, és un element que no es pot regular. Davant d'aquesta situació, demanen que els ajuntaments dels municipis on s'ha detectat el mosquit tigre en siguin conscients, i actuïn en conseqüència perquè aquest no es reprodueixi i expandeixi. 

Controls amb els Mossos d'Esquadra

Tot i que al Berguedà encara no s'han portat a terme mesures similars, al Baix Llobregat ja s'està treballant en la caça d'exemplars de mosquit tigre a l'interior dels cotxes. Per això, els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb investigadors del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, estan realitzant controls a l'interior dels vehicles per detectar la seva presència

En aquest sentit, alerten que, segons dades del 2014 recollides per Tigatrapp, aquest estiu es poden arribar a transportar en cotxe uns 800.000 mosquits tigre a l'estat espanyol. Per la seva naturalesa, aquests insectes s'amaguen com polissons dins dels vehicles atrets per la foscor del seu interior. És, en aquest moment, quan, de forma totalment involuntària, alguns mosquits poden arribar a desplaçar-se centenars de quilòmetres quan, en el sí de la seva espècie, no acostumen a moure's més de 500 metres.
 

El mosquit tigre (Aedes albopictus).