El «nacionalisme excloent» cau d'Educació per a la Ciutadania

Publicat el 24 de maig de 2012 a les 20:25
El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, a la Comissió de Cultura del Senat. Foto: ACN.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha accedit aquest dijous a retirar el terme "nacionalisme excloent" del contingut de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania a petició de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que considerava "intolerable" que es fes aquesta única referència a les nacionalitats i que constés "al costat del terrorisme, el fonamentalisme religiós i als estats fallits". El ministre ha accedit a la petició després que Rigau li hagi recordat que a Catalunya "molta gent dóna per fet que el nacionalisme excloent és l'espanyol".

La consellera ha fet la petició en el transcurs de la sectorial d'Educació que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid presidida pel ministre Wert, que ha presentat als consellers les bases de la nova assignatura d'Educació per a la Ciutadania.

La consellera ha recordat al ministre que si es vol citar el nacionalisme a l'assignatura cal que es faci en els termes del que diu la Constitució Espanyola, és a dir, que a l'Estat hi ha "nacionalitats i regions".

En aquest marc ha recordat al ministre que "si es pregunta a Catalunya molta gent dóna per fet que el nacionalisme excloent és l'espanyol", mentre que "a altres llocs" és el nacionalisme basc o català.

Per tant, "li hem demanat que per manca de rigor del concepte i per manca de valor acadèmic el retirés i l'ha retirat" del bloc 5 del contingut i "s'ha compromès a fer desaparèixer d'aquest text l'expressió nacionalisme excloent".

Rigau ha explicat que ella ha estat l'única consellera que ha demanat que es retiressin del currículum aquestes expressions relacionades amb el nacionalisme i que tampoc ha rebut cap suport de cap altre conseller.

A més, ha recordat a Wert que si l'Estat no és capaç de mantenir una assignatura com Educació per a la Ciutadania al marge de les postures ideològiques de cada govern de torn "potser és millor que ens plantegem no tenir-la".

La consellera també ha reclamat al ministre que mantingués al currículum la lluita contra el sexisme, el racisme, l'homofòbia i les actituds que és bo que se sàpiga que cal combatre".

Beques

Rigau també ha demanat a Wert que canviï els criteris de la beca per a FP. Amb el nou repartiment a aquests alumnes no només se'ls demana que hagin aprovat la ESO, sinó que hagin obtingut un sis, obviant que la immensa majoria han obtingut un cinc, perquè el que té un sis normalment intenta anar al batxillerat.

Segons la consellera, en aquest aspecte Wert no ha accedit a la petició, malgrat que ha quedat amb les conselleries que ho estudiarà "més a fons". La Generalitat li enviarà informes que demostren que la mesura pot afectar un nombre important d'alumnes i que es deixaria d'invertir en aquest camp 10 milions d'euros.

La secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha assegurat que el govern espanyol sí que ha modificat el criteri inicial sobre les beques, que queden en un cinc, i la modificació només afecta les beques salari, on es demanarà un sis.

"No se'ns havia acudit que pogués ferir cap sensibilitat"

En acabar la trobada la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha assegurat que el govern espanyol busca una Educació per a la Ciutadania "absolutament neutre" i "sense càrregues ideològiques"! i que "en cap moment se li hacia acudit que el terme nacionalisme excloent pogués ferir cap sensibilitat". "Si Catalunya ens manifesta que això és un motiu de preocupació no tenim cap motiu per no eliminar-lo", ha dit.