El «no» de la CUP a Mas, la retirada de simbologia franquista a Barcelona, i les altres notícies destacades del dia (29/11/2015)

Publicat el 29 de novembre de 2015 a les 21:00

Militants de la CUP aixequen el puny al Nou Congost, pavelló on la CUP ha celebrat el debat nacional Foto: Adrià Costa

La CUP insisteix en el «no» a Mas. Els més de 1.200 militants de la Candidatura d'Unitat Popular que s'han reunit aquest diumenge a Manresa han optat per negociar un acord amb Junts pel Sí que desemboqui en un govern que no tingui Artur Mas a la presidència. Aquesta opció ha obtingut 823 vots. Esperar a després de les eleccions espanyoles per pactar una abstenció amb Catalunya Sí que es Pot per investir Mas a canvi d'un pla de xoc contra la pobresa i un calendari de procés constituent és l'escenari menys votat, amb 139 vots.

Barcelona impulsa la retirada de tota la simbologia franquista de Nou Barris. Nou Barris ha impulsat un conjunt d'accions per eliminar qualsevol referència a la simbologia franquista en aquest barri de Barcelona, així com els valors contraris a la democràcia, la llibertat i la solidaritat. L'Ajuntament ha presentat la iniciativa aquest matí en el mateix barri, a través del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz.

ERC diu que un desacord entre Junts pel Sí i la CUP seria un «delicte d'alta traïció». ERC continua reclamant un "gran acord" entre Junts pel Sí i la CUP per seguir el mandat democràtic obtingut a les urnes i fer realitat la independència. "El desacord seria un frau a la majoria de la ciutadania catalana, un delicte d'alta traïció", ha avisat el número 2 d'ERC al Congrés, Joan Tardà.

La Marxa Mundial pel Clima reuneix 2.000 persones a Barcelona. Unes 2.000 persones han participat aquest diumenge a la Marxa Mundial pel Clima a Barcelona coincidint amb la reunió aquest dilluns a París de líders mundials en la 21 Conferència de les parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP21). La marxa, que ha començat a l'avinguda de la Catedral i ha acabat el seu recorregut al parc de la Ciutadella, ha estat organitzada pel Moviment per la Justícia Climàtica, que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre el canvi climàtic i l'escalfament global.

ENTREVISTA Albert Sánchez Piñol: «L'única forma de guanyar és sent majoria i resistint». Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) torna a la càrrega amb una nova dosi de les aventures viscudes i relatades per Martí Zuviría. Vae Victus (2015) reprèn la història just en el moment en què acaba Victus, amb la dolorosa caiguda de Barcelona. Més de 250.000 exemplars han convertit la predecessora de Vae Victus en un dels grans èxits de la narrativa catalana. Aventures, història, tragèdia i humor, d'Amèrica del Nord a Nova Zelanda, passejant per un segle XVIII apassionant.