Els promotors de la nova formació, que vol concórrer a les properes eleccions catalanes, es defineixen com a catalanistes: "Ens uneix una visió àmplia i integradora del catalanisme de la qual volem recollir el testimoni". Parlen de reconèixer "l'especifitat de Catalunya" i treballar pel reconeixement de la seva "singularitat", la màxima "capacitat d'autogovern amb un finançament just i equitatiu" i contribuir a "l'avenç del conjunt d'Espanya".
Els fundadors de la Lliga Democràtica es mostren molt crítics amb el procés sobiranista, que consideren que ha tingut "conseqüències socials en forma d'increment de la polarització política i d'amenaça a la cohesió social, econòmiques en forma de pèrdua d'oportunitats i de fugida d'empreses, i polítiques en forma de paràlisi del govern a Catalunya i d'ingovernabilitat a Espanya que perjudiquen la vida quotidiana de la ciutadania".
El manifest parla de "superar l'empat d'impotències" i oferir als ciutadans catalans "desconcertats" una nova marca política per "superar la política de blocs", "una opció catalanista sense complexos, que faci del diàleg, el pactisme i el bon govern la seva raó de ser". Volen, en definitiva, "una força que vulgui governar la Catalunya i l’Espanya del segle XXI en benefici de tots".
Manifest fundacional de la Lliga democràtica by naciodigital on Scribd