El paper clau d'Urkullu: mediador decisiu en el canvi de rumb de Puigdemont

El lehendakari conversa amb el president de la Generalitat en les hores decisives per fer de pont amb el govern espanyol | També hi tenen un paper destacat el líder del PSC, Miquel Iceta, l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín

Carles Puigdemont i Íñigo Urkullu, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Íñigo Urkullu, en una imatge d'arxiu | Govern
26 d'octubre de 2017, 13:14
Actualitzat: 15:53h
De vegades, allò que es veu davant dels focus té poc a veure amb el que es cou entre bambolines. La prova més evident és com s'ha cogut la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar eleccions després de renunciar una declaració d'independència que demanava la majoria de Junts pel Sí, del Govern i la CUP. Per què s'ha produït aquest gir? Hi ha un nom que ha estat clau per culminar el canvi de rumb: el del lehendakari, Íñigo Urkullu.

Després de constatar el debat intens en el si del Govern, tot apunta que Puigdemont optarà per una nova cita electoral que es podria fixar pel 20 de desembre gràcies a la mediació d'Urkullu, que en aquesta legislatura ja ha establert pactes amb el PP a l'hora d'aprovar, per exemple, els pressupostos.

Fonts governamentals apunten que l'escenari electoral s'ha gestat després de la mediació del lehendakari. La via basca ha influït per establir un pont entre Barcelona i Madrid. No és casualitat que la televisió pública basca (ETB) hagi estat dels primers mitjans a avançar l'escenari electoral. A banda d'Urkullu, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, també han tingut un paper en el diàleg de les últimes hores. Fonts socialistes asseguren que també han intervingut l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Feia dies que el primer secretari dels socialistes catalans tenia reunions amb membres del Govern reclamant un "pacte d'Estat" que evités la declaració d'independència.

No són els únics, un grup d'empresaris també haurien intercedit. S'haurien reunit aquest dimecres a Vitòria amb Urkullu per acabar de travar una proposta final a la qual Puigdemont hauria respost afirmativament. El principal problema se situa en què el govern espanyol compleixi també la seva part de l'acord: que no es tramiti el 155. Això no està a hores d'ara garantit. De fet, fonts del PP al Parlament asseguren que aquest divendres que la suspensió de l'autonomia es tramitarà igualment aquest divendres i que, en tot cas, seria el consell de ministres qui podria evitar-ne l'aplicació.