
El Parlament, durant una sessió de control. Foto: Parlament.cat
El Parlament ha aprovat 22 lleis des del principi de la legislatura, -més que en tota la legislatura anterior-, i més de la meitat de les quals aquest període de sessions, que va començar l’1 de setembre i acaba aquest 31 de desembre. Algunes de les lleis aprovades des de l’estiu són la de consultes, la de transparència i la que persegueix l’homofòbia. A més, la cambra tramita 62 iniciatives legislatives més, de les quals 19 són projectes de llei; 27, proposicions de llei; 9, propostes per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats, i 7, iniciatives legislatives populars.
650 hores de plens
Des de l’inici de la X legislatura, a mitjan desembre del 2012, el Parlament ha fet 46 sessions plenàries, que sumen 650 hores. Als plens s’han fet 36 sessions de control, durant les quals el president de la Generalitat ha respost 252 preguntes, i els consellers, 429. A més de les sessions ordinàries, s’han fet dos debats de política general i els monogràfics sobre la joventut, l’increment de la pobresa i les desigualtats i el món agrari.
22 lleis
A les sessions plenàries s’han aprovat 22 lleis, una més que en tota la legislatura anterior. D’aquestes lleis, 12 s’han aprovat aquest període de sessions: la de consultes populars no referendàries i participació ciutadana; la de transparència, accés a la informació pública i bon govern; la dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la lesbofòbia; la d’accessibilitat; la del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública; la de representativitat de les organitzacions agràries; la de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la cultura digital; la d’acció exterior i relacions amb la Unió Europea; la de l’impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial, l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria i l’impost sobre la producció d’energia d’origen nuclear; la de modificació del codi de consum; la de modificació de la carta municipal de Barcelona, i la de modificació de les lleis de creació dels col·legis professionals de periodistes, de publicitaris, del disseny gràfic i de l’audiovisual.
Deu lleis en els períodes de sessions anteriors
Els períodes de sessions anteriors s’han aprovat deu lleis, entre les quals la d’horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció; la de pressupostos de la Generalitat per al 2014 i la de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, i la de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit.
Decrets
A més, des de l’inici de la legislatura s’han validat 12 decrets llei, el darrer el 5/2014, del 9 de desembre, de modificació de la disposició addicional tercera de la llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millora de la regulació normativa, validat aquest període de sessions; s’han aprovat 169 mocions, 30 de les quals aquest període de sessions, i s’han fet 555 comissions, que sumen 1.590 hores i durant les quals s’han substanciat 674 compareixences i s’han adoptat 820 resolucions.
Iniciatives en tràmit
La cambra tramita ara 19 projectes de llei i 27 proposicions de llei. Entre els projectes en tràmit hi ha el de pressupostos de la Generalitat per al 2015 i la llei d’acompanyament, que van superar els debats de totalitat el darrer ple i és previst fer-ne els debats finals el 4 i el 5 de febrer.
Altres projectes en tràmit són el de l’impost sobre els habitatges buits i el de la formació i la qualificació professional, el sistema d’ocupació i el Servei d’Ocupació de Catalunya. Tots els projectes són en la fase de comissió després de superar els respectius debats de totalitat, excepte el de l’exercici de les professions titulades i els col·legis professionals; el de simplificació de l’activitat administrativa de la Generalitat i els governs locals i d’impuls de l’activitat econòmica; el d’ordenació de les activitats d’espectacles públics i recreatives, i el d’ordenació dels cossos tributaris d’adscripció exclusiva a l’Agència Tributària de Catalunya. Totes aquestes iniciatives encara resten pendents dels debats de totalitat al ple.
Pel que fa a les proposicions de llei, han superat el debat de totalitat i segueixen el tràmit en comissió les del règim especial de l’Aran, redactada en ponència conjunta; la de prohibició dels espectacles de circ amb animals; la de modificació de la llei 2/2012, de modificació de diverses lleis en matèria audiovisual; la de modificació de la llei 1/1994, de creació del municipi de Badia del Vallès, que es tramita pel procediment d’urgència; la de modificació de la llei 6/2003, per la revocació dels drets i l’estatut dels expresidents de la Generalitat, i la de finançament del sistema integrat de transport públic.
Al Congrés
La cambra també tramita 9 propostes per presentar a la mesa del Congrés dels Diputats, de les quals 3 han superat el debat de totalitat i segueixen el tràmit en comissió: la de reforma de l’IVA sobre el sector de la cultura, la del desenvolupament d’una banca pública catalana i la relativa a l’IVA sobre els serveis bàsics d’aigua, electricitat, gas i transport.
7 ILP
Així mateix, la cambra tramita 7 iniciatives legislatives populars. La de la renda garantida de ciutadania segueix la tramitació en comissió després d’haver obtingut les signatures necessàries i superar el debat de totalitat al ple; dues, la del sistema educatiu i la de mesures urgents per fer front a l’emergència de l’habitatge i a la pobresa energètica, són en el termini de recollida de signatures; la de modificació del text refós de la llei de finances públiques, aprovat pel decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre, per garantir el pagament puntual de les prestacions de gran dependència ha obtingut les signatures necessàries i resta pendent del debat de totalitat al ple.
Les altres tres, una que proposa una llei electoral, una de mesures urgents per a l’habitatge i una altra per la conciliació de la vida laboral i familiar i la lluita contra la violència de gènere i l’assetjament laboral en les administracions públiques, vénen de legislatures anteriors. Les dues primeres resten pendents del debat de totalitat, i la tercera, d’un dels tràmits inicials per part dels promotors.
Llei electoral, en stand-by
La ponència conjunta que redacta la proposició de llei electoral segueix constituïda i pendent de redactar el text. Aquest període de sessions no s’ha reunit cap vegada.