El Parlament accepta tramitar la ILP sobre la llei electoral

La incorpora a la ponència oberta pels partits | CiU, ERC i ICV-EUiA s'han compromès a portar el debat final de la llei al Ple abans que acabi la legislatura

Publicat el 19 de febrer de 2015 a les 11:32
Cinc anys després de ser presentada, per 19 vots a favor (PPC) i 114 en contra (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP), ha quedat rebutjada l'esmena a la totalitat presentada pel grup popular contra la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la llei electoral.

La ILP s'incorporarà a partir d'ara a la ponència oberta pels partits polítics des del 2013, amb la intenció que abans que acabi aquesta legislatura Catalunya disposi després de 35 anys d'una llei electoral pròpia.

El vicepresident del Parlament i portaveu de CiU a la ponència, Lluís Corominas, ha verbalitzat en el debat de totalitat el que ja fa temps que s'especulava: "alguns grups hem arribat a l'acord de portar els propers mesos a votació la llei electoral". Així, CiU, ERC i ICV s'han compromès a portar un text al plenari abans que acabi la legislatura.

La iniciativa

La iniciativa, que va reunir les signatures necessàries el gener del 2010, es basa en l’informe sobre una futura llei electoral que el govern va encarregar el 2007 a una comissió d’experts encapçalada per Josep Maria Colomer. Proposa que el Parlament tingui un mínim de cent vint diputats i un màxim de cent cinquanta, depenent de si la participació supera el 60 per cent a les circumscripcions que planteja, que són les de Barcelona, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Alt Pirineu i Aran, i Terres de l’Ebre.

A més, propugna llistes tancades desbloquejades, que permetrien als electors ordenar alguns candidats de la llista segons les seves preferències. Així mateix, proposa un sistema de representació proporcional, equilibrat i equitatiu, mantenir el llindar del 3 per cent dels vots per obtenir representació parlamentària i crear una sindicatura electoral.