El Parlament aprova la llei per revocar els drets dels expresidents «no honorables»

El PPC i Ciutadans han criticat que el text "blindi" Mas en cas d'una sentència per l'organització del 9-N

Publicat el 18 de juny de 2015 a les 13:47
El Parlament ha aprovat amb els vots de tots els grups -excepte de Ciutadans (C's) i, en un punt del text, també del Partit Popular Català (PPC)- una modificació legal per revocar els drets i privilegis dels expresidents de la Generalitat en cas no demostrin "les condicions d'honorabilitat necessàries o que hi hagi condemna penal ferma". ICV-EUiA va promoure la llei després que Jordi Pujol confessés tenir un patrimoni ocult a l'estranger

El procés per revocar totalment o parcialment els drets i privilegis dels expresidents catalans es podrà iniciar si així ho sol·liciten dos grups de la cambra o una cinquena part dels diputats, i la votació s'haurà de fer en el termini de dos mesos des de la sol·licitud. En cas de condemna penal ferma, el debat sobre la revocació s'haurà d'incloure automàticament en el primer ple que es convoqui un cop feta pública la sentència. El text estableix que abans de la votació s'haurà de convocar l'expresident en comissió perquè doni explicacions dels fets.

Així mateix, el text incrementa les incompatibilitats per a la percepció de l'assignació i la pensió vitalícies i incorpora mesures de control i transparència, com la publicació anual al portal de la transparència de la remuneració dels expresidents, els mitjans que tenen adscrits, la dotació pressupostària de l'oficina i la declaració d'activitats, i també l'obligació per als expresidents de presentar una memòria anual d'activitats i despeses.

Crítiques del PPC i C's

Les esmenes vives del PPC i de C's no han prosperat en la votació parlamentària d'aquest dijous. Tots dos grups s'han mostrat crítics en considerar que la norma "blinda" Artur Mas davant la possibilitat que sigui condemnat per haver organitzat el procés participatiu del 9-N.

El diputat popular Santi Rodríguez ha argumentat que, en cas de condemna penal ferma, els expresidents haurien de perdre els seus drets de forma "automàtica" en lloc de deixar la decisió en mans del Parlament.

Per la seva part, la diputada de C's Carina Mejías ha considerat que la llei està "feta a mida" de l'actual president de la Generalitat, i ha lamentat que no s'hagin inclòs les esmenes proposades pel seu grup a fi de reduir el "sobredimensionament" de l'staff reservat als excaps dels governs catalans.