El Partit Popular condemna per primera vegada el franquisme al Parlament

La cambra sol·licita a la Fiscalia que investigui els delictes de lesa humanitat i la repressió durant la dictadura | La consulta sobre el monument a Tortosa divideix Junts pel Sí | La cambra reclama que es retiri immediatament

03 de març del 2016
Actualitzat a les 19:58h
Avui es compleixen quaranta anys de l’assassinat de cinc treballadors de Vitòria a mans de la policia franquista. "Les campanades a mort" han ressonat a la cambra, i no només per la presència de Lluís Llach. Els massacrats de Vitòria han estat recordats per diversos oradors. Era un dia indicat per parlar sobre la memòria democràtica i una moció de la CUP ha permès que hi hagués un debat sobre la simbologia feixista encara present a Catalunya.

Per primer cop, una condemna explícita de tots els feixismes, inclòs el franquisme, ha estat aprovada per unanimitat. El PP s’ha afegit a aquest punt concret. S’advoca també –per majoria- per l’inici “d’una autèntica transició política, que condueixi el poble català a un marc realment democràtic pel que fa a l’exercici dels drets individuals i col·lectius.

En la moció, a banda de la condemna explícita de la dictadura, es reclama que la Fiscalia General de l’Estat investigui d’ofici els delictes de lesa humanitat i la repressió durant la guerra civil i el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en què haguessin pogut incórrer els responsables.

La moció sol·licita a tots els ajuntaments de Catalunya que facin neteja del seu nomenclàtor. Que substitueixin de seguida tots els noms dels carrers que tinguin relació amb el franquisme, i alhora que retirin els títols de fill adoptiu o altres guardons a tots els personatges lligats a la dictadura.

Hi ha en la moció, a més, tot un seguit de mesures de suport al Memorial Democràtic, l’impuls al projecte d’identificació genètica (ADN) de persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura, la millora de la gestió del mapa de fosses comunes i honorar la memòria dels executats al Camp de la Bota, entre d’altres.    

La consulta sobre el monument de Tortosa

Per un vot (42 a 41, i 46 abstencions), la cambra ha aprovat un apartat de la moció que insta l’Ajuntament de Tortosa a retirar el més aviat possible el monument que encara hi ha a l’antic pont de la Cinta i que “commemora” la batalla de l’Ebre. El consistori ha decidit convocar una consulta ciutadana. La moció de la CUP incloïa que es retirés sense consulta. Meritxell Roigé, diputada de Junts pel Sí i tinent d’alcalde de Tortosa, ha defensat la via de la consulta i ha dit que forçar la decisió d’aquesta manera és atemptar contra l’autonomia municipal.

Tot plegat ha suposat per primera vegada que Junts pel Sí es dividís. Carles Puigdemont, Neus Munté, Jordi Turull i la gran majoria de CDC ha votat en contra, mentre que Oriol Junqueras, Marta Rovira, Toni Comin, Dolors Bassa, Germà Bel i la majoria de diputats d'ERC s'han abstingut. Per un vot, però, la CUP s’ha sortit amb la seva.