El PDECat no resoldrà fins al gener la pugna pel règim d'incompatibilitats

Quatre membres de la direcció executiva i la vicepresidenta Neus Munté tenen càrrecs que segons l'esquema aprovat al congrés fundacional no s'adiuen als estatuts | Fer excepcions al règim d'incompatibilitats requereix dos terços del consell nacional i un informe previ de la comissió per a la qualitat democràtica | El primer consell nacional fa tornar a aflorar les tensions que van marcar la confecció de l'executiva

Reunió de la direcció executiva del PDECat
Reunió de la direcció executiva del PDECat | ACN
24 de novembre de 2016, 14:35
Actualitzat: 20:43h
Al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona hi quedava poca gent a les dues i mitja de la matinada del 10 de juliol. A porta tancada, els inscrits al congrés fundacional del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) -que encara no tenia nom- continuaven debatent tots i cadascun dels punts dels estatuts de la formació hereva de Convergència. Dos representants de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) van ser els encarregats d'explicar als periodistes el règim d'incompatibilitats aprovat de matinada, que era fruit d'una negociació dura entre els diversos sectors del partit. Aquest quadre que estableix qui -i qui no- pot optar als càrrecs directius, segueix portant cua.

Tal com va avançar ahir l'agència Efe, sectors del PDECat aixecaran la veu al primer consell nacional de la formació -previst per dissabte- per incloure a l'ordre del dia un punt que resolgui l'estat de compliment de les incompatibilitats. Segons fonts del partit consultades per NacióDigital, la idea de la direcció és resoldre la qüestió "al gener". "Al juliol es va pactar que els membres de la direcció executiva afectats pel règim intern tenien sis mesos per decidir què feien, i es compleixen a finals del primer mes del 2017", destaca un dirigent consultat. "Complirem els estatuts", mantenen a la cúpula.

Qui està afectat i per què

Hi ha un total de cinc membres de la plana major del PDECat que estan afectats pel règim d'incompatibilitats, pensat en un inici per separar el partit del Govern i que va estar supervisat de prop pels afins a Jordi Turull, fallit aspirant a ser coordinador general de la formació hereva de CDC. Aquests cinc membres són Neus Munté, vicepresidenta; Lluís Guinó, responsable de política municipal; Albert Batet, responsable d'implantació en nous sectors; Montserrat Candini, responsable d'institucions; i Elsa Artadi, responsable d'estudis i projecte.

Quin problema tenen? En el cas de Munté, l'afecta que els estatuts marquin que els càrrecs de partit no poden tenir més de dues responsabilitats, ja siguin orgàniques o insitucionals. La dirigent nacionalista és consellera de la Presidència, diputada i vicepresidenta del PDECat, de manera que hauria de renunciar a algun càrrec. Sempre ha dit que estava disposada a deixar l'acta al Parlament, però el seu entorn assenyala que està a l'espera de la solució interna a la qual s'arribi en relació a les incompatibilitats.
 

Artur Mas i Neus Munté, el passat divendres Foto: Adrià Costa


Els casos de Batet, Guinó i Batet tampoc són senzills. Tots ells són diputats i alcaldes -de Valls, Besalú i Valls, respectivament-, i els afecta el mateix que a Munté: acumulen tres càrrecs entre orgànics i institucionals. Artadi, directora general de coordinació interdepartamental i de la màxima confiança del president Carles Puigdemont a Palau, té un altre problema. El quadre d'incompatibilitats marca que una directora general no pot tenir cap càrrec dins la direcció executiva, formada per dotze membres. Un terç d'ells, per cert, té problemes d'incompatibilitats.

Part dels dirigents consultats per NacióDigital indiquen que els moviments per accelerar la solució de les incompatibilitats sorgeix arran d'una "pugna interna" que existeix de forma soterrada entre el sector renovador -actualment al capdavant de la direcció executiva que lideren Marta Pascal i David Bonvehí- i altres sectors de la formació. "Especialment aquells que van perdre" el congrés, destaca una veu consultada. Aquí s'hi situa, a parer de fonts coneixedores de la situació, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull. "Es mouen molt", mantenen a la cúpula.

Possibles solucions

"No m'agradaria estar en la seva situació", destaca un dirigent consultat. Els estatuts aprovats al juliol indiquen que es poden incloure excepcions al règim d'incompatibilitats per tal que aquestes persones afectades no hagin de deixar cap de les seves responsabilitats. Es requereix, en aquest sentit, el vot afirmatiu de 3/5 parts dels 300 membres del consell nacional, presidit per Mercè Conesa. Abans d'això, però, cal que l'anomenada comissió per a la qualitat democràtica, la transparència, el compliment ètic i de garanties emeti un informe sobre la situació de cada càrrec. Aquest organisme, tanmateix, encara no s'ha creat.

"Això es votaria un per un", destaca un conseller nacional consultat. Un altre dirigent ressalta que "sortir a defensar que no vols deixar cap càrrec" pot generar una "reacció adversa" dels quadres del partit. Abans que això passi, però, cal constituir efectivament la comissió per a la qualitat democràtica, que ja en el congrés fundacional va generar una certa polèmica. L'ordre del dia del primer consell nacional del PDECat no inclou cap punt sobre les incompatibilitats, però apareixerà en el torn obert de paraules.

La reunió del màxim organisme entre assemblees -congressos- servirà per aprovar la llista definitiva de membres que ocuparan el comitè nacional, una direcció ampliada que es reunirà un cop al mes. En formaran part Artur Mas i Neus Munté, els dotze membres de l'executiva, deu persones de les sectorials, els presidents de vegueria, el president del consell d'acció municipal -encara sense crear-, deu representants del món local, deu membres del consell nacional, dos membres de la JNC i un representant de la gent gran.
 
Arxivat a