Politica

El PP qualifica la gestió de Fernández Díaz de «brillant» i nega l'«operació Catalunya»

Els populars neguen l'existència d'una "policia política" i "molt menys" la "persecució" de partits polítics des del Ministeri de l'Interior

ARA A PORTADA

Publicat el 18 de juliol de 2017 a les 16:03

Jorge Fernández Díaz Foto: ACN


El PP ha defensat aquest dimarts que la gestió de l'actual diputat del PP Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l'Interior va ser "brillant" i ha assegurat que no hi ha indicis que existís una "policia política" sota el seu mandat. Aquestes són algunes de les conclusions dels populars sobre la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Catalunya i l'ús partidista d'Interior en l'etapa de Fernández Díaz.

En aquesta trobada, els diputats intentaran redactar el dictamen amb les conclusions que han extret amb la documentació a la qual han tingut accés i amb els testimonis dels cinc compareixents que han desfilat per la comissió des del passat d'abril. El dictamen ha d'estar aprovat per la comissió abans del proper 31 de juliol, que és quan caduca el seu mandat, abans de elevar-lo al Ple del Congrés, que el votarà previsiblement a la tornada de l'estiu.

No obstant això, es dona per fet que els populars es quedaran sols en la defensa de l'actuació d'Interior, ja que els grups de l'oposició no només consideren "provat" l'ús "polític" del ministeri en els temps de Fernández Díaz , sinó que a més coincideixen a assenyalar com a responsables directes a l'exministre, que ja va ser reprovat pel Congrés, i l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó.

Alguns grups com ERC i el PDECat eleven el llistó i apunten també al president del Govern, Mariano Rajoy, com "coneixedor obligat" dels fets que s'han analitzat en la comissió d'investigació. A més a més, es mostren partidaris de portar les conclusions a la Fiscalia.

Titllen de "lamentables" la gravació de l'exministre i De Alfonso

Tot i això, fonts populars han explicat a Europa Press que no poden acceptar aquestes acusacions sobretot perquè, després d'analitzar totes les compareixences i l'abundant documentació remesa a la comissió, no ha quedat acreditada l'existència d'una "policia política" i "molt menys" la"persecució" de partits polítics. Des del PP defensen que totes les investigacions dutes a terme per Interior en el mandat anterior van ser "exhaustives" i "protocol·làries".

L'única cosa que el PP admet de tots els fets que s'han investigat és que les gravacions que van tenir lloc al despatx de l'exministre amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso van ser "lamentables".

Ara bé, recalquen que la resolucions judicials sobre aquests fets ja han conclòs que aquestes gravacions estaven "fragmentades" i "descontextualitzades" i que, per tant, no es podien fer servir com si s'haguessin obtingut d'una manera "lícita".

Amb tot, el PP assegura que no hi ha responsabilitat política sobre els fets investigats perquè, segons argumenten, el altre temps ministre, ara president de la Comissió de Peticions del Congrés, va actuar "amb respecte a la llei" i va dur a terme un treball que titllen de "brillant". Així mateix, defensen que la tasca desenvolupada per les Forces i Cossos de Seguretat en aquest període va ser "rigorosa".

Dificultats per a la unanimitat

Tenint en compte les seves conclusions i coneixent algunes de les que la resta de grups li han fet arribar, el PP veu "difícil" que hi hagi unanimitat al voltant del dictamen que dijous començarà a redactar la comissió, tot i que no renunciaran a de trobar algun "punt de trobada" amb el PSOE i Ciutadans, principalment.

No obstant això, aquests grups estan buscant un acord, encara que sigui de mínims, amb la resta de grups de l'oposició per les conclusions de la investigació, al marge del PP, perquè consideren provat que es van utilitzar els aparells de l'Estat i les Forces i Cossos de Seguretat amb finalitats polítiques.

Atès que, com sembla probable, no hi hagi un consens unànime al voltant del dictamen de la comissió, un o diversos grups poden presentar vots particulars sobre els assumptes que no hagin estat inclosos en el text consensuat. Aquests textos diferents s'inclouran en l'informe que s'elevi al Ple de la Cambra però es votaran per separat.