El PSC dona per trencats els ponts amb l'independentisme pel veto a Iceta

El Parlament frustra les aspiracions del líder socialista de presidir el Senat

El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament
El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament | Adrià Costa
16 de maig de 2019, 10:05
Actualitzat: 19:54h
L'independentisme ha fet miques les aspiracions de Miquel Iceta de ser president del Senat. Junts per Catalunya, ERC i la CUP havien anunciat que votarien en contra per barrar-li el pas i així ho han fet en un ple del Parlament específic en què s'ha votat la seva designació. Com era previsible, Ciutadans i el PP s'hi han abstingut, amb la qual cosa, el vot afirmatiu dels 17 diputats dels socialistes i el dels vuit dels comuns ha estat insuficients. La legislatura espanyola neix, definitivament, marcada per les tensions que aquest veto provoca entre el president Pedro Sánchez i els independentistes.

Els socialistes, que consideren vulnerat el seu dret fonamental a la representació, han sentenciat que els independentistes han tornat a "volar ponts". Un missatge sobre les possibles conseqüències que la no designació d'Iceta com a senador tindrà passades les eleccions del 26 de maig. "Avui decidim entre obrir portes o tancar-les, apostar per solucions o continuar en el bloqueig", ha dit la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados.

Eva Granados: "Què hi guaya Catalunya impedint a Iceta ser president del Senat?"

Els socialistes catalans, entenen ara que ERC i JxCat han votat "contra l'essència del diàleg" perquè ha apostat per seguir posant en risc la relació entre Catalunya i Espanya. "Què hi guaya Catalunya impedint a Iceta ser president del Senat?", els ha interpel·lat Granados, que ha emmarcat la decisió dels independentistes en la competició entre grups per veure "qui és més pur", com ja va passar durant la declaració d'independència del 27 d'octubre. 

Abans de la votació, el mateix Iceta ha demanat la paraula per assenyalar tres qüestions: que el dimarts es constituirà el Senat i que faltarà un representant que al PSC li pertoca pels resultats obtinguts a les eleccions del 21-D -José Montilla ja ha renunciat-, que manté el "respecte" pet totes les persones i idees i que aquesta votació no li restarà "ni un bri" de voluntat per seguir explorar la via de la negociació, el pacte i el diàleg. 

Sergi Sabrià: "La collita del 155 és seva. Quantes amenaces més rebrem per no fer-lo senador?"

Per contra, l'independentisme ha censurat l'intent per part dels socialistes de "sotmetre" les institucions catalanes a la voluntat de Pedro Sánchez. "El nostre no és rotund i nítid", ha subratllat ERC seguint la línia discursiva dels darrers dies.

El president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha retret al PSC que parli de "cortesia parlamentària" quan hi ha dirigents independentistes empresonats i a l'exili i que s'aixequessin de la taula del diàleg després que els "tremolessin les cames" quan van veure PP, Cs i Vox manifestant-se a la plaça Colón. Els republicans han insistit que volen ser "clau en el diàleg" i que no renuncien a parlar amb tothom, però han assenyalat que és difícil si Iceta segueix defensant el 155. "La collita del 155 és seva. Quantes amenaces més rebrem per no fer-lo senador?", ha etzibat.

En nom de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha ratificat el vot negatiu "en fons i formes" per "respecte institucional" i "cortesia parlamentària", fent seves les expressions utilitzades en sentit contrari pels socialistes. "Ningú posa en dubte que el senador li toca al PSC", ha assegurat, però ha lamentat que s'hagi volgut tornar a imposar el "Madrid mana i Catalunya obeeix".

Segons Batet, amb l'intent de situar Iceta al capdavant del Senat, el PSOE ha alimentat "l'intrusisme parlamentari del 155". Batet s'ha preguntat també quina cortesia representa que s'hauria de tenir quan, des de fa més d'un any, "no hi ha voluntat de diàleg de debò" i "s'ha banalitzat el dolor dels presos i exiliats".

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha advertit que no es pot oblidar que Iceta va estar a favor del 155, que va participar en manifestacions on també hi era l'extrema dreta i que representa el "règim del 78". Els anticapitalistes han enviat, però, un missatge a JxCat i ERC tot advertint-los que esperen que el veto es mantingui també en eventuals votacions després de les eleccions del 26 de maig.

Cs i PP etziben el PSC que aquest és el resultat del diàleg amb l'independentisme

Tant Ciutadans com el PP han advertit Iceta que aquesta votació és el resultat de la seva decisió d'allunyar-se d'ells per dialogar amb l'independentisme. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha recordat a Iceta que el PSC ja va "escollir socis" en el seu moment. Uns socis, ha dit, que "van dinamitar els ponts del constitucionalisme" i que ara, per altra banda, els han deixat "tirats". Per aquest motiu ha justificat l'abstenció de seu grup, al temps que ha recordat que "el separatisme no és de fiar". També el president dels populars, Alejandro Fernández, ha acusat el PSC de pagar ara les conseqüències d'haver "trencat la unitat constitucionalista". 

Els comuns han estat els únics que han votat favorablement a la designació d'Iceta, però la presidenta parlamentària, Jéssica Albiach, no s'ha estalviat crítiques ni als independentistes ni al PSC. "Si les seves accions i paraules no en encaminades a buscar una solució pacífica i democràtica del conflicte, ens és igual que el president del Senat sigui de Catalunya o de Múrcia", ha argumentat. Sota el seu punt de vista, Iceta s'està "cobrint de glòria" en els darrers dies comparant, per exemple, Catalunya amb Sarajevo. A JxCat i ERC els ha retret que votin en contra per pur interès electoral, malgrat reconèixer la "brutal excepcionalitat". 

Pedro Sánchez pren nota de l'acció d'ERC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha pres nota especialment de l'actitud dels republicans d'impedir el seu pla perquè un català amb aspiracions federalistes piloti la cambra alta. "No estan vetant Miquel Iceta, estan vetant la convivència, el diàleg, la concòrdia", ha advertit. Entre les files dels socialistes catalans es lamenta una decisió que consideren que marcarà un abans i un després en la relació parlamentària, i que atribueixen a la pugna entre JxCat i ERC. "Va passar el mateix amb l'esmena a la totalitat dels pressupostos", argumenten. 

Els socialistes catalans segueixen posant sobre la taula la via de recórrer al Tribunal Constitucional perquè consideren vulnerat el seu dret a la representació. En concret, impugnaran el mètode d'elecció perquè consideren que vulnera el principi de proporcionalitat. En les darrers hores, el PSC ha intentat que la votació es fes amb papereta, sistema que només permet votar a favor del candidat o en blanc, però la majoria independentista de la mesa ho ha impedit. El partit d'Iceta argumenta que hi ha dos precedents, als anys 1989 i 1992, en què la tria s'ha fet sota aquest sistema. 

Socialistes i ERC inauguren la legislatura amb mal peu

El veto a Iceta es produeix en un mandat en el qual els independentistes esperen que el govern de Sánchez reprengui el diàleg amb la Generalitat per intentar avançar en la desjudicialització i la resolució del conflicte. Des del PSOE no preveuen fer efectiva aquesta taula fins que unes noves eleccions catalanes aclareixin qui porta les regnes dins de l'independentisme, un avançament electoral que creuen que pot arribar a partir de la sentència del Tribunal Suprem. Mentre aquest moment no arriba, diputats del Parlament de tots els colors miren amb escepticisme com continuarà la legislatura catalana després dels episodis electorals.