El PSC i el PSOE ajornen la resolució de la seva crisi de convivència

Els socialistes creen un grup de treball per resoldre, en un termini de dos mesos, les discrepàncies sobre el debat territorial i sospesar si han de revisar o no la seva relació | El president de la gestora titlla "d'antidemocràtic i poc seriós" que el PSC trenqués la disciplina de vot en la investidura

Javier Fernández i Miquel Iceta
Javier Fernández i Miquel Iceta | ACN
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 15 de novembre a les 8:17h
Miquel Iceta ha estat sempre un dirigent oficialista amb el PSOE i justament per això viu amb incomoditat qualsevol crisi amb Ferraz. Especialment aquesta última, que no té precedents i durant la qual s'ha arribat a posar sobre la taula la revisió de la relació que tenen els dos partits després que els socialistes catalans trenquessin la disciplina de vot per mantenir fins al final el "no" a Mariano Rajoy. El primer secretari del PSC s'ha reunit aquest dilluns durant quasi dues hores amb el president de la gestora, Javier Fernández, amb un clar objectiu: calmar els ànims i demanar un debat pausat sobre la situació. Iceta s'ha sortit amb la seva. Els dos dirigents socialistes han acordat crear un grup de treball per gestionar les discrepàncies i analitzar si és oportú o no revisar la relació que tenen els dos partits. Les conclusions no es tindran fins d'aquí dos mesos, amb la qual cosa ajornen la resolució de la crisi interna.

No s'ha parlat de trencament ni de càstigs ni d'expulsions dels òrgans de direcció. Almenys per ara. El grup que es crearà estarà format per tres o quatre representants dels dos partits i, tal i com ha explicat Iceta, centraran el debat en dues qüestions: la solució del conflicte amb Catalunya i la relació orgànica entre el PSC i el PSOE. La primera de les qüestions té a veure amb les "discrepàncies polítiques sobre el model territorial" ja que, segons ha explicat el líder del PSC, des del PSOE consideren que els missatges dels seus socis catalans de vegades "van més enllà" de la declaració de Granada. De fet, Iceta ha parlat amb Fernández sobre el reconeixement de Catalunya com a nació. Ja fa anys que el PSC intenta, sense èxit, que el PSOE comprengui i toleri aquesta denominació.  

Iceta ha recordat, en aquest sentit, que el terme "nació" té dues accepcions: una que "l'assimila a Estat" i una altra que fa referència a "sentiments i identitats". Aquesta és una de les qüestions essencials que els socialistes hauran de resoldre. Ara bé, el comandament del PSOE el té Javier Fernández, un dirigent que en un míting que va fer el passat 14 de juny va carregar durament contra el procés català. Es va definir com a "patriota" i "espanyol pels quatre costats" i va sentenciar que el dret a decidir no és més que el "dret a dividir". Aquest dilluns, Fernández ha assegurat que cal determinar si quan el PSC parla d'una Catalunya nació s'està referint en "termes històrics" o bé si es situa en plànol "jurídic i constitucional", amb la qual cosa, des del seu punt de vista, quedaria afectat tant el contingut de la declaració de Granada i de la mateixa Constitució espanyola.

La revisió del protocol

El primer secretari del PSC ja ha reiterat en les darreres setmanes que no considera que sigui oportú revisar el protocol de relacions amb el PSOE -de fet, aquesta qüestió es va esquivar al congrés dels socialistes catalans- segellat l'any 1978, però que si finalment es fa ha de ser fruit d'una negociació a dues bandes que no s'ha de fer precipitadament. I és que dirigents del PSOE com la mateixa presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, consideren que la relació entre els dos partits és a hores d'ara asimètrica perquè el PSC té presència en el òrgans de direcció del PSOE mentre que a l'inrevés no passa. El mateix president de la gestora ha titllat "d'antidemocràtic i poc seriós" que els socialistes catalans no acatessin les ordres del comitè federal d'abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy.

Tot i que Iceta ha considerat que la trobada ha servit per "cosir", Fernández ha assegurat que ell ja va advertir que el trencament de la disciplina de vot tindria conseqüències, tot i que no ha volgut avançar quines podrien ser per respecte al treball de la comissió que es crearà. El líder del PSC ha afirmat que, sota el seu punt de vista, el model de relació "ha resistit bñe el pas del temps" però que després de l'estrés al qual ha estat sotmès cal "avaluar-lo i revisar-lo si convé". El PSC no designarà un membre per a què formi part de la gestora del PSOE fins que no vegi com s'encarrilen les converses en el grup de treball.

Iceta també ha advocat per buscar una "millor coordinació" del grup parlamentari per evitar problemes a les votacions i evitar "disfuncions" cada vegada que els socialistes catalans s'hagin de definir sobre qüestions que afecten Catalunya.