
Alfredo Vega ha assumit l'alcaldia accidental. Foto: Albert Prieto
A les sis d'aquesta tarda les portes del Saló de Sessions de l'Ajuntament de Terrassa s'obriran i el ple municipal escollirà un nou alcalde. Si res no canvia, el PSC es mantindrà al capdavant del govern amb Alfredo Vega com a alcalde. Els grups de Terrassa en Comú i del PDECat no han arribat a un acord i el canvi haurà d'esperar.
L'assemblea del PDECat a Terrassa va decidir anit no donar els vots dels seus regidors al candidat de Terrassa en Comú, Xavi Matilla, que havia arribat a un acord per obtenir el suport d'ERC-MES, que hauria format part del govern, i de la CUP. Els demòcrates, que havien trencat el pacte de govern amb el PSC fa dues setmanes, exigien als "comuns" que no els tanqués les portes del govern si volien el seu suport en la investidura. Els "comuns" no volien formar govern amb el PDECat, ni en pintura.
Malgrat això, fonts dels diversos partits implicats consultades per NacióDigital asseguren que "el matí pot ser llarg" i podrien continuar les negociacions. A les vuit del matí els dirigents dels quatre partits que podrien permetre el canvi (TeC, ERC-MES, PDECat i CUP) tenen convocada una reunió. Ahir a la tarda en van tenir una altra, però va acabar sense cap sortida que fes factible el canvi a l'Ajuntament. Entre els quatre sumen catorze regidors, el mínim que permet una majoria al ple, de 27 edils.
Si res no canvia a última hora, el canvi de color a l'Ajuntament de Terrassa, per tant, haurà d'esperar. En no haver-hi una majoria absoluta (Matilla necessitava els vots dels tres regidors del PDECat per ser escollit alcalde), l'alcaldia serà per al candidat de la llista més votada, el PSC. Si no hi ha sorpreses d'última hora, aquest dijous a la tarda el socialista Alfredo Vega es convertirà en el quart alcalde de Terrassa des del restabliment de la democràcia.
L'alternativa al PSC que no s'ha forjat
Malgrat que existia un acord entre Terrassa en Comú i ERC-MES per tal d’investir Xavi Matilla com a nou alcalde, la proposta necessitava els suports del PDECat i de la CUP. Entre tots, formaven la majoria que necessitaven per fer el salt al PSC, 14 regidors: sis de TeC, quatre d’ERC-MES, tres del PDECat i una de la CUP. Si bé la CUP havia decidit donar suport a la investidura de Matilla per tal de facilitar un canvi a l’alcaldia després de 38 anys de socialisme, "comuns" i demòcrates no s'han posat d'acord per facilitar el relleu.
Oficialment, han estat les discrepàncies entre el PDECat i TeC les que han evitat el pacte que permetés entrar aire fresc a l'Ajuntament de Terrassa. El PDECat posava com a condició tenir obertes les portes del govern i TeC les hi volia ben tancades. Fonts de l'entorn de les negociacions veuen, no obstant, una manca d'interès per aconseguir els suports per part dels comuns, que fins ara han representat el principal partit a l'oposició.
Es repeteix, doncs, la història del 2015. Aleshores, TeC i ERC-MES van arribar al mateix acord i van rebre també el suport de la CUP. L’encara CiU, instada a permetre el canvi, va preferir facilitar el govern al PSC abans que donar l’alcaldia als comuns. Mesos més tard, va entrar al govern municipal, on es va mantenir fins fa dues setmanes.
Alfredo Vega, al capdavant d'un PSC en minoria
Amb el nou escenari, tot sembla indicar que Alfredo Vega serà el nou alcalde de Terrassa. L’actual home fort del socialisme a Terrassa va ser el número vuit del PSC en les eleccions del 2015, si bé ha ocupat la primera tinència d’alcaldia i és, ara per ara, l’alcalde en funcions des de la dimissió de Jordi Ballart.
En tot cas, la governabilitat per al PSC no es presenta fàcil. Els socialistes compten amb nou regidors en un ple de 27 i, a més, han patit una sacsejada en les darreres setmanes, arran de la dimissió de Jordi Ballart. Sense la popularitat de l'exalcalde, el poder queda en mans de Vega i de només dos dels regidors que acompanyaven Ballart. Un total de sis nous edils entraran properament al ple per substituir les actes de Ballart i de cinc regidors més que van renunciar al càrrec.