El regidor que va denunciar frau a l'Hospitalet veu «poc compromís de l'aparell del PSC» per investigar el cas

Jaume Graells lamenta que Iceta no el consultés i limités els fets a "algun tipus d'irregularitat administrativa" i critica que el febrer va oferir proves a Núria Marín però l'alcaldessa les va rebutjar

Núria Marín i Jaume Graells, en una visita en una escola.
Núria Marín i Jaume Graells, en una visita en una escola. | Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat
12 de novembre de 2020, 16:15
Actualitzat: 20:39h
L'únic regidor del PSC que ha renunciat a totes les responsabilitats al govern municipal arran de l'esclat del cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat és precisament el que va denunciar aquells fets, Jaume Graells. L'encara militant socialista ho va fer el mateix juny davant la "inacció" de l'executiu local i "fins que no s'esclareixin els fets i es depurin responsabilitats". Des de llavors, s'ha expressat en poques ocasions en públic, però arran de les últimes revelacions del cas, amb vuit noves imputacions a més de les inicials dos regidors del PSC i del director del Consell Esportiu, denuncia en declaracions a NacióDigital la inacció del partit davant del cas.

Ho fa com a rèplica al primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que va treure ferro a l'assumpte en una entrevista a aquest mitjà, tot i admetre mala praxis: "Pel que nosaltres sabem, el que es pot haver comès és algun tipus d'irregularitat administrativa. Però res que tingui a veure amb corrupció". "Sento que se m'ha condemnat a l'ostracisme en el meu propi partit i, en canvi, s'està fent costat i protegint als qui han pogut cometre les irregularitats", lamenta Graells, qui veu "poc compromís de l'aparell del PSC per esbrinar els fets i depurar responsabilitats". "En cap moment ningú del PSC s'ha adreçat a mi perquè pogués donar la meva versió", afegeix.

El mateix primer secretari del partit, afirma, no li va preguntar res: "Iceta, abans de considerar com va fer que els fets del Consell Esportiu eren meres irregularitats administratives, em podia haver consultat a mi com a militant del PSC i com a persona que ha denunciat els fets. Si ho hagués fet, li hauria facilitat tots la informació amb proves documentals que posen en evidencia que es tracta de greus irregularitats".


En concret, les investigacions de la UDEF, tal com va revelar NacióDigital, apunten a una trama en què el Consell Esportiu -amb la presidència i la meitat de la comissió directiva triada per l'Ajuntament de l'Hospitalet, amb majoria socialista- hauria registrat actes d'assemblees falsificades per justificar una caixa B de prop de mig milió d'euros anuals amb la qual es pagaven en negre nombroses retribucions a col·laboradors i directius tècnics i polítics. Per tot això, als dos regidors del PSC, el director de l'ens i els vuit investigats més els pesen presumptes delictes de falsedat documental, desviació de subvencions públiques, malversació i blanqueig de capitals.

En aquest sentit, Graells manté que, si Iceta li ho hagués demanat, "li hagués facilitat la comptabilitat de la caixa interna amb centenars de pagaments en efectiu i fora del control fiscal, actes d'assemblea falsificades amb un pressupost notòriament inferior al de les assembles efectivament celebrades, etc". Unes proves, que segons afegeix, també va oferir el 4 de febrer a l'alcaldessa, presidenta de la Diputació de Barcelona i presidenta del PSC, Núria Marín i que aquesta no va voler recollir.

"Que actualment estigui judicialitzat aquest afer no treu que s'hagués endegat un procés d'investigació per determinar responsabilitats polítiques, que no penals", defensa Graells, que afegeix que "no es tracta de fer judicis paral·lels, sinó de demostrar una sòlida cultura democràtica i un compromís ferm contra la corrupció". Unes qualitats que l'encara regidor del PSC troba a faltar en el partit, el qual es va limitar a recordar que el codi ètic apunta que els investigats hauran de plegar només en el moment en què s'obri jurdici oral.


A nivell municipal, Marín ha mantingut els dos investigats al govern municipal, malgrat plegar de la comissió directiva del Consell Esportiu. El primer secretari del PSC local, Cristian Alcázar, segueix com a segon tinent d'alcaldia, mentre que el regidor Cristóbal Plaza va renunciar a les atribucions d'esports però encara és regidor de districte. ERC i comuns pressionen perquè se'ls cessi i que l'Ajuntament es personi com a acusació, però l'executiu local només ha concedit, al cap dels mesos, la creació d'una comissió per abordar l'evolució del cas.