Els onze magistrats del Tribunal Constitucional (TC) tenen previst abordar al ple que tindrà lloc dimecres i dijous els recursos que els governs de Catalunya i el País Basc van presentar contra la reforma de la llei orgànica de l'alt tribunal, que li permet multar i suspendre càrrecs que no compleixin les seves resolucions. Segons informen fonts del TC, magistrats han inclòs la qüestió a l'ordre del dia després de setmanes de discussió que ha evitat fins ara emetre una resolució per unanimitat, com intenta en totes les decisions el president de la institució, Francisco Pérez de los Cobos.
La manca de consens podria fer derivar la resolució cap a les tesis del sector conservador, majoritari al ple, que es decanta per avalar la reforma en el seu conjunt. Els magistrats tenien intenció de resoldre aquesta qüestió abans d'emetre cap decisió sobre el cas de Carme Forcadell, però la manca de consens i la pugna entre el sector conservador –majoritari- i progressista ha anat endarrerint la resposta.
Dues vies
Sobre la taula dues possibilitats: que la recerca del consens impliqui una rebaixa en les capacitats sancionadores del mateix tribunal, o que –com s'ha publicat aquesta setmana- la majoria conservadora s'imposi i declari constitucional la reforma.
La Vanguardia va publicar diumenge que la vicepresidenta del TC, Adela Asúa, ha renunciat a redactar la ponència després de constatar que no té prou suports per a una sentència que obligui a ponderar la reforma, i que una majoria dels magistrats aprovaran, per tant, un text que avalarà en conjunt la constitucionalitat de es noves atribucions del TC.
Si es confirma aquesta decisió, el Tribunal Constitucional avalarà la pretensió del PP –que és qui va impulsar la reforma com a resposta als incompliment de les decisions del TC per part de la Generalitat de Catalunya- de traslladar-li la responsabilitat de fer complir les seves sentències mitjançant mecanismes "coercitius".
Aquest mecanismes, segons consta a la reforma de la llei, van des d'una multa de 3.000 a 30.000 euros "a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del TC" fins a la "suspensió de les funcions de les autoritats o treballadors públics de l'administració responsable de l'incompliment durant el temps precís per assegurar l'observació dels pronunciaments del Tribunal".
El TC aborda la reforma que li permet suspendre càrrecs que incompleixin les seves decisions
La manca de consens i la pugna entre el sector progressista i conservador ha endarrerit la resolució
ARA A PORTADA
Publicat el 31 d’octubre de 2016 a les 11:22
Et pot interessar
-
Política ERC confirma a Collboni que es queda fent una oposició «exigent i constructiva»
-
Política David Saldoni deixa l’àrea de política municipal de Junts dos anys abans de les eleccions
-
Política Illa assegura que la situació a Vilanova està «controlada» però el confinament es mantindrà fins que no es garanteixi que no hi ha risc per la salut
-
Política La reforma dels estatuts de Llach agreuja el conflicte intern a l'ANC