El TC reitera que les relacions internacionals són competència de l'Estat

El Constitucional estima parcialment el recurs del govern espanyol contra la llei catalana de d'acció exterior i relacions amb la Unió Europea | L'alt tribunal espanyol afirma que Catalunya no pot "donar suport a processos d'independència a altres estats"

Publicat el 23 de desembre de 2016 a les 13:52

El Tribunal Constitucional. Foto: José M. Gutiérrez


El Tribunal Constitucional (TC) ha recordat aquest divendres a la Generalitat que les "relacions internacionals" són competència exclusiva de l'Estat. D'aquesta manera, el TC ha estimat parcialment el recurs del govern espanyol contra la llei catalana de d'acció exterior i relacions amb la Unió Europea (UE). La vicepresidenta, Adela Asua, i els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol han anunciat vots particulars concurrents (és a dir, d'acord amb la decisió judicial però discrepants amb l'argumentació jurídica).

Si bé el TC considera que Catalunya pot realitzar determinades activitats amb projecció exterior en el marc de les seves competències, declara inconstitucionals i nuls els articles que atribueixen al Govern la potestat de promoure relacions "bilaterals" de Catalunya amb altres països o els que configuren la "diplomàcia pública" de la Generalitat. En aquest sentit, el tribunal precisa que l'Estat té competències exclusives per a la signatura de tractats internacionals, la representació exterior i responsabilitat internacional del propi Estat i la creació d'obligacions internacionals.

Catalunya no pot "donar suport a processos d'independència a altres estats"

El TC també deixa clar que Catalunya no pot "donar suport a processos d'independència a altres estats". El tribunal considera que el Govern no té competències per "dur a terme el reconeixement del dret a l'autodeterminació o a la sobirania de cap poble, perquè aquest tipus de reconeixement només correspon a l'estat espanyol com a subjecte de dret internacional públic". El tribunal també declara inconstitucional la "diplomàcia pública" de la Generalitat entesa com a una actuació exterior no vinculada a les seves competències i que té com a
destinataris altres estats.