Elisenda Alamany acompanyarà Maragall com a número 2 a Barcelona

La regidora d'ERC tornarà a fer tàndem amb el candidat quatre anys després i un cop la formació ha descartat altres opcions per reforçar la llista; l'exconsellera Ester Capella ocuparà el tercer lloc de la candidatura

Ernest Maragall i Elisenda Alamany, en un míting electoral dels últims comicis.
Ernest Maragall i Elisenda Alamany, en un míting electoral dels últims comicis. | ACN
14 de març del 2023
Actualitzat el 15 de març a les 12:52h
La incògnita més gran que faltava per resoldre en la confecció de les llistes per enfocar la batalla a Barcelona ja s'ha resolt. Elisenda Alamany serà la número 2 d'Ernest Maragall en els comicis del mes de maig. Només faltava la decisió d'ERC per completar les parelles electorals, després que Xavier Trias anunciés que confiava en Neus Munté, Jaume Collboni comuniqués l'aposta per Maria Eugènia Gay -ara delegada del govern espanyol a Catalunya- i Ada Colau optés per reforçar el tinent d'alcaldia Jordi Martí.  

ERC ha apostat per repetir el tàndem que li va permetre assolir el triomf en les eleccions del 2019, un resultat que no va ser suficient per assolir l'alcaldia. La candidatura republicana apostarà per la continuïtat en les cares visibles després de setmanes de dubtes per la incertesa que dibuixen les enquestes, període en el qual el partit ha explorat totes les possibilitats, també l'alternativa d'un fitxatge independent finalment descartat. 

Alamany ha completat quatre anys com a regidora del grup municipal d'ERC i tenia la intenció de repetir en un lloc preponderant de la candidatura de Maragall. Amb la complicitat de dirigents integrats a la federació de Barcelona del partit, l'exportaveu parlamentària dels comuns ha esperat la decisió final d'ERC, conscient que en la pugna per acompanyar Maragall també hi era present l'exconsellera Ester Capella, ara delegada de la Generalitat a Madrid. Capella, escollida pel casal del districte de Sarrià-Sant Gervasi, serà present a la candidatura en un lloc destacat -com a número 3-, però Alamany li pertocarà la visibilitat de compartir lideratge amb el cap de cartell.

La regidora republicana ha presentat llibre aquest mes de març -La política que vindrà (Enciclopèdia)-, amb un discurs que entronca amb l'estratègia republicana, però que inclou matisos rellevants en l'anàlisi del postprocés i de com ha de ser el discurs de la nova esquerra. Alamany ha conservat el perfil d'independent tot i haver-se integrat en l'estructura municipal d'ERC. La militància haurà de ratificar la llista plantejada per la direcció a finals d'aquest mes de març. 

La precampanya dels republicans no ha començat tan bé com hauria desitjat la formació presidida per Oriol Junqueras. La dificultat per aparèixer com a opció victoriosa en les enquestes i la patinada amb la llista de suports a Maragall -es van anunciar l'adhesió de personalitats que després se'n van desmarcar- ha fet el neguit, fins al punt que la direcció nacional d'ERC s'ha bolcat en les últimes setmanes a auditar al detall l'estratègia a Barcelona. Maragall ha tingut ascendent en la composició de la llista i ha marcat els tempos del relat mentre el partit ha falcat els recursos de cara als comicis. Fonts republicanes mantenen que les aspiracions del candidat es mantenen intactes.

Tanmateix, l'aparició de Trias en la pugna electoral i la polarització de la precampanya, alimentada pel candidat de Junts i desitjada per Colau, ha situat Maragall en una posició perifèrica en la contesa de Barcelona. ERC pretén que el recorregut fins a les eleccions del 28 de maig li serveixi per posicionar el projecte entre la crítica a l'alcaldessa i l'esmena a la totalitat que planteja Trias.