13
de setembre
de
2017, 18:18
Actualitzat:
22:29h
La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, han mostrat aquest dimecres a la tarda la seva indignació davant la citació de la Fiscalia a més de 700 alcaldes que han explicitat el seu suport al referèndum. Després de reunions extraordinàries d'aquestes entitats municipalistes, a més, han avisat que aniran a declarar, de forma voluntària o no -la CUP ja ha avisat que no col·laboraria amb la justícia espanyola-, per explicar que seguiran "al costat del Parlament i el Govern" per organitzar l'1-O als respectius municipis.
Així, Lloveras ha expressat la sorpresa per un fet "que no s'ha vist en cap altre país europeu" com que s'hagin cridat a declarar tants alcaldes per un mer pronunciament polític i ha explicat que, davant la Fiscalia, actuaran amb "normalitat" i mostrant-se "convençuts i sense res a amagar" i per explicar que seguiran "escoltant la gent, que volen expressar-se" votant.
Igualment, Buch ha agraït les "mostres de suport rebudes de moltíssims ciutadans" i ha lamentat que la informació els hagi arribat a través dels mitjans, ja que no han rebut encara cap notificació formal de la Fiscalia. "Quan la justícia cita una persona, aquest té un problema, però quan són més de 700 els alcaldes citats, qui té un problema és la justícia", ha etzibat, que ha explicat que l'AMI i l'ACM coordinaran l'assistència jurídica per assessorar aquests regidors per com actuar davant l'ofensiva judicial.
Concentració contra les actuacions judicials
Així mateix, han convocat tots els alcaldes citats per la Fiscalia i altres que s'hi vulguin solidaritzar a una concentració aquest dissabte a les 12h a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per fer evident la seva indignació amb les actuacions del ministeri fiscal de l'Estat i d'una "justícia que persegueix mitjans, urnes, alcaldes, la mesa del Parlament...".
Igualment, el president de l'ACM ha explicat que "la policia local no és policia judicial" i, per tant, "el seu màxim responsable és l'alcalde", no les institucions judicials espanyoles. Per això, ha avisat que, per ara, no els faran "perseguir eines democràtiques" per fer el referèndum", com exigeix la Fiscalia, ni "qüestionaran càrrecs públics" que treballin per fer-lo possible, per bé que ha avançat que "caldrà aclarir moltes coses" quan arribi la notificació de la Fiscalia, en relació al paper de les policies locals.
La Fiscalia ordena investigar els alcaldes
La Fiscalia General de l'Estat ha demanat investigar tots els alcaldes que s'hagin compromès amb el referèndum. Concretament, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha dictat una instrucció en què demana obrir diligències d'investigació contra els 712 alcaldes dels ajuntaments que figuren en la llista de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que han signat decrets a favor del referèndum. En aquest llistat no apareixen ciutats com Badalona o Sabadell, que sí cediran espais municipals per a l'1-O però que no formen part de l'AMI. Per ordre del ministeri fiscal, se citarà de forma prioritària els alcaldes de municipis amb més població.
A més la Fiscalia General de l'Estat exigeix que els Mossos d'Esquadra -i no altres cossos policials- detinguin els alcaldes que no compareguin si són citats a declarar. Aquesta ordre arriba l'endemà que la Fiscalia Superior de Catalunya traslladés al major, Josep Lluís Trapero, instruccions perquè la policia catalana requisés urnes i actués davant de qualsevol acte impulsor o promotor de l'1-O.
La Fiscalia recorda que la "notorietat de la prohibició" que pesa sobre el referèndum arran de les suspensions del Tribunal Constitucional (TC) implica que qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o particulars en connivència amb aquests dirigida a organitzar l'1-O pot ser constitutiva d'uns delictes de desobediència, prevaricació i malversació -aquest últim pot suposar penes de presó.
Municipis que se senten compromesos amb el referèndum però que no figuren en la llista d'ajuntaments interpel·lats per la Fiscalia, com Badalona, ja han certificat la seva determinació per facilitar la celebració de l'1-O malgrat l'últim moviment de la Fiscalia. Ho ha detallat l'alcaldessa, Dolors Sabater, al seu compte de Twitter i ho ha ratificat el primer tinent d'alcalde, Oriol Lladó. "Badalona té un simbolisme evident", ha exposat Lladó a NacióDigital. Tot i no formar part de l'AMI, el consistori cedirà locals municipals com a punts de votació del referèndum, un pas que va més enllà de les decisió preses per Terrassa o Granollers.
Puigdemont desafia la Fiscalia piulant l'anunci de l'1-O
La resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat immediata: piular a Twitter, de nou, l'anunci del referèndum i també una notícia del New York Times fent-se ressò de l'ordre de la Fiscalia d'investigar els alcaldes.
Aquesta piulada ha estat la més RT del @govern de la història amb 363.629 impressions i 238.696 visualitzacions. Interessant. https://t.co/0ksRyNHt2S
— Carles Puigdemont (@KRLS) 13 de septiembre de 2017
712 mayors represents 75% of all catalan mayors...
— Carles Puigdemont (@KRLS) 13 de septiembre de 2017
Prosecutor Investigates Some 700 Catalan Mayors Over Vote https://t.co/cUkNeXS9OY
A continuació, el mapa de NacióDigital dels alcaldes compromesos amb el referèndum