Els diputats d’Unió s’aboquen amb el sí-sí en la consulta del 9-N

9 dels 14 diputats actius votaran per la independència | Un aposta per deixar en blanc la segona part i altres mantenen la discreció per responsabilitat orgànica tot i que apunten que se’ls fa molt difícil no votar pel doble sí

Publicat el 30 d’octubre de 2014 a les 22:59
A deu dies de la consulta sobiranista, els diputats d’Unió van escatint les seves posicions. En base el document aprovat en el consell nacional extraordinari que apostava pel sí a la primera pregunta i llibertat de vot a la segona, els diputats democratacristians -força de xoc territorial i institucional- aposten majoritàriament pel sí-sí tal i com ha recollit Nació Digital, aquest dijous al Parlament.

De fet, el mascaró de proa d'Unió a la cambra, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ja ha dit públicament la seva aposta pel sí-sí. Ho va fer també en el consell nacional extraordinari que la formació va celebrar per decidir el posicionament. Segueixen aquesta opció la portaveu adjunta de CiU, Mercè Jou; la diputada per Girona, Elena Ribera; la diputada per Tarragona, Anna Solé, i la diputada per Barcelona i destacada independentista, Titón Laïlla.
 
El diputat més jove de la cambra i del grup, Roger Montañola també admet a Nació Digital que votarà sí-sí perquè "l'opció confederal implica primer ser un estat independent". El vot independentista també serà compartit pel diputat Joan Recasens, també regidor a Sant Cugat del Vallès, i el diputat empordanès Xavier Dilmé, que fins i tot ho ha explicat a Facebook. En aquest camp també s'hi aboca Benet Maimí que justifica el seu posicionament perquè el comportament de Madrid hi obliga. De fet, ho explica en un post al seu blog.
 
Discreció institucional i orgánica

Entre els que mantenen certa discreció es troben la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que fins el 10-N no confessarà el seu vot pel càrrec institucional que ocupa. La diputada per Lleida, Cristina Bosch, que vol mantenir neutralitat pel càrrec orgànic que ostenta a les comarques de Ponent que van apostar per defensar el document del partit. Ara bé, Bosch admet que "a nivel personal i més després de l'informe del Consell d'Estat se li fa difícil no defensar el sí-sí".

El conseller de Medi Rural, Josep Maria Pelegrí, no vol fer pública la seva opció perquè la prioritat és votar i fins el darrer moment no ho decidirà. Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla de Mafumet, encara no ha decidit el vot tenint clar que la primera pregunta és un "sí, ben clar". Toni Font, membre de la direcció del grup parlamentari de CiU, aposta per un "sí a la primera i potser un vot en blanc per a la segona, perquè ni el sí-sí l'acaba de veure clar i el "sí-no tampoc perquè no hi ha cap oferta per part de l'Estat".

Dirigents però no diputats

En aquesta llista hi falta Marta Llorens, actualment de baixa per malaltia. Josep Antoni Duran i Lleida encara no s’ha pronunciat igual que el número dos del partit, el conseller d’Interior Ramon Espadaler.