Els juristes del Parlament desaconsellen la ponència conjunta de les lleis de desconnexió

Els lletrats suggereixen una proposició de llei o una comissió d’estudi com a vies alternatives per tramitar les tres lleis

Reunió de la mesa aquest dimarts
Reunió de la mesa aquest dimarts | @parlament_cat
16 de febrer de 2016, 13:45
Actualitzat: 15:39h
Finalment, avui els serveis jurídics del Parlament han presentat el seu informe sobre la ponència conjunta proposada per Junts pel Sí i la CUP que hauria d’elaborar les tres lleis de desconnexió: la d’hisenda pròpia, la de seguretat social i la de transitorietat jurídica. Aquest informe el va encarregar la mesa de la cambra en la seva reunió de la setmana passada, arran de l’oposició de quatre grups parlamentaris a la proposta de ponència conjunta. El rebuig de les forces de l’oposició a formar part d’una ponència conjunta va obrir un debat d’interpretació del reglament.

Els lletrats proposen que s’intenti una altra via per a l’elaboració d eles tres lleis. Segons els serveis jurídics, l’article 126 del reglament de la cambra assenyala que per constituir una ponència conjunta s’hi ha d’integrar la majoria dels grups parlamentaris, cosa que no succeeix en aquests moments. Els lletrats apunten diverses alternatives: la via d’una proposició de llei, la creació d’un grup de treball o una comissió d’estudi.

El vicepresident segon del Parlament, José Maria Espejo-Saavedra, dirigent de Ciutadans, ha aplaudit el contingut de l’informe, i ha dit que “avala la nostra posició sobre la tramitació de les tres lleis separatistes, que tornarem a defensar en la propera reunió de la mesa”. També en els rengles del grup del Partit Popular es respirava al llarg del matí satisfacció per l’informe jurídic emès.

Dimarts vinent, la mesa haurà d’adoptar la decisió definitiva sobre la ponència conjunta sobre les tres lleis. De fet, l’informe dels lletrats ha de ser escoltat, però no és vinculant. És la mesa del Parlament la que, per majoria, té la darrera paraula.