El Parlament Europeu ha tornat a parar els peus al partit espanyol Unión, Progreso y Democracia (UPyD) per segon cop en les últimes setmanes. Si fa uns dies la CDU alemanya li va exigir a l'eurodiputada unionista Beatriz Becerra que es disculpés per haver comparat el procés sobiranista a Catalunya amb el nazisme, aquest dijous 40 parlamentaris, la majoria del propi grup d'UPyD, el de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) -del qual també forma part CDC-, s'han aixecat del seu escó per impedir que l'eurodiputada Maite Pagazaurtundúa critiqués la reconciliació en el procés de pau a Irlanda del Nord.
L'Eurocambra no ha acceptat l'esmena d'UPyD que reclamava que "s'evitin les polítiques d'impunitat", que comptava amb suport de Ciutadans i ha aprovat a mà alçada, pràcticament per unanimitat i amb suport de tots els grups, una moció que demana diàleg als nord-irlandesos.
D'aquesta manera, els liberals europeus han deixat sols UPyD i Ciutadans, fina al punt que el seu líder, el belga Guy Verhofstadt, la seva número dos, l'holandesa Sophie Int Velt, i el vicepresident del Parlament Europeu, l'alemany Alexander Lambsforff, s'han aixecat dels seus escons aquest dijous per impedir que Pagazaurtundúa fes una esmena oral trencant el consens -n'hi ha prou amb el rebuig de 40 parlamentaris per aconseguir-ho, segons el reglament-.
Pagazaurtundúa és la nova cap de files a Brussel·les del partit de Rosa Díez, després de la dimissió de Francisco Sosa Wagner aquest octubre passat. Fonts d'UPyD atribueixen a la seva "inexperiència" la polèmica generada aquest dijous a l'hemicicle.
L'intent d'UPyD ha generat malestar entre els seus socis liberals europeus, que interpreten que Pagazaurtundúa volia aprofitar el debat sobre el procés de pau a Irlanda del Nord per barrejar-hi les seves reclamacions sobre política espanyola i el conflicte basc. Aquest no és el primer cop que el partit de Rosa Díez aixeca polseguera a Brussel·les: fa un mes, la CDU alemanya li va exigir que es disculpés per haver comparat el procés sobiranista a Catalunya amb el nazisme. "Qualsevol polític alemany hauria de dimitir immediatament si fes servir aquest llenguatge", li va retreure el partit de Merkel a la també eurodiputada Beatriz Becerra.
Per la seva banda, l'eurodiputat de Ciutadans, Javier Nart, també s'ha esforçat a relacionar el procés de pau aIrlanda del Nord amb el conflicte basc assenyalant que no donaria suport a "un text que equipara en igualtat de tracte a assassinats i assassins”, per afegir que el seu pare "va ser amenaçat de mort per no pagar el xantatge que li demanava ETA" i reblar que al País Basc "no hi ha hagut un conflicte intercomunitari, sinó simplement, gent que pensava de forma diferent als terroristes i que era assassinada per aquest motiu".
Preocupació per l'impàs del procés de pau
En tot cas, l'Eurocambra ha aprovat una resolució sobre el procés de pau a Irlanda del Nord, expressant la seva preocupació per "l'impàs" actual i demanant a tots els partits que treballin per resoldre el conflicte definitivament. La resolució de l'Eurocambra celebra que s'hagin convocat a tots els partits a Irlanda del Nord per tirar endavant el procés i encoratja a totes les forces a participar de les discussions "de forma positiva, amb l'objectiu de resoldre els temes pendents". Les dificultats en les negociacions a Irlanda del Nord van arribar a un impàs l'any passat per les diverses visions dels partits respecte a temes com la despesa social, les banderes i els emblemes del país i les protestes al voltant de les marxes unionistes. A Belfast governen en coalició unionistes i republicans.
Així mateix, l'Eurocambra lamenta que hi hagi actes violents i criminals per part de grups que no reconeixen el procés de pau i que el perjudiquen, i proposa com a mètode per combatre-ho "fer front als actuals reptes econòmics com l'atur, els sous baixos i el nivell de vida". "Remarquem que la continuació del nivell de violència i intimidació s'ha de superar a través de l'àmplia participació de les respectives comunitats", proposa la cambra, a diferència d'UPyD, que proposava que "s'evitin les polítiques d'impunitat".
La resolució assegura que hi ha una "necessitat urgent per fomentar la reconciliació i millorar les relacions entre les comunitats" catòlica i protestant a Irlanda del Nord. El Parlament Europeu reitera la necessitat de diàleg i es mostra obert a permetre la compareixença a la cambra del primer ministre d'Irlanda del Nord, l'unionista Peter Robinson, i el seu viceprimer ministre, Martin McGuiness, del Sinn Féin, quan s'hagin finalitzat les negociacions.
Els liberals europeus deixen sols UPyD i C's a l'Europarlament
Més de 40 eurodiputats s'aixequen del seu escó per impedir a Maite Pagazaurtundúa parlar en contra de la reconciliació a Irlanda del Nord | Javier Nart (C's) s'esforça en relacionar un moció sobre l'Ulster amb el conflicte basc
Ara a portada
Publicat el 13 de novembre de 2014 a les 13:16
Et pot interessar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Sánchez anuncia 1.300 milions d'euros en 10 anys per construir pisos «més ràpid»