Les escenes de complicitat del dia -Junqueras i Forn no havien tornat al Parlament des del 27 d'octubre del 2017- s'han situat als antípodes de l'estampa del trencament retratada ahir a l'hemicicle: la dels consellers de JxCat dempeus per aplaudir Quim Torra -després que Torra recriminés a Roger Torrent haver obert la porta a "desballestar les institucions" per haver-li retirat l'escó- mentre Pere Aragonès i els consellers d'ERC mantenien un rictus seriós, asseguts i sense aplaudir. Aquest dimarts, dins de la comissió, sí que aplaudien conjuntament les intervencions dels exconsellers.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uo0VkivHH_E[/youtube]
La fredor de les hores que havien precedit la jornada ha quedat aparcada per imposar el caliu en la rebuda dels presos. Han estat acompanyats de principi a fi pels dirigents independentistes en una jornada que, de nou, ha retratat l'excepcionalitat en la qual s'ha instal·lat de forma irreversible el Parlament. Defensar els fets de l'octubre del 2017 i denunciar la injustícia que consideren que estan patint ha estat els dos motius pels quals s'han considerat legitimats per reclamar que s'enterrin les destrals i es doni una oportunitat al diàleg amb l'Estat.
En sales separades a l'espera del seu torn
Els presos han mirat de posar-hi perspectiva: els de JxCat han conjugat la paraula unitat amb diverses formulacions i els d'ERC han posat l'accent en els beneficis del diàleg. A Lledoners pensen -ho feien en privat i aquest dimarts també en públic- que l'estabilitat té més efectes productius que l'acceleració, tot i els greuges del cas Torra. I els pressupostos són el principal argument per fer càlculs. De tot plegat, n'han parlat també entre bambolines, durant l'espera del seu torn a la comissió. Els presos de JxCat s'han reunit en una sala i els d'ERC, en una altra, amb els dirigents dels seus respectius partits. Tot, sota vigilància policial permanent.
[noticia]195242[/noticia]
De portes enfora, el missatge més nítid l'ha verbalitzat Jordi Turull, que s'ha dirigit al conjunt del Govern, inclòs el president de la Generalitat. L'última vegada que Turull havia trepitjar el Parlament per sotmetre's a una sessió d'investidura, el 22 de març del 2018. "Recordeu per a què heu estat escollits", ha afirmat l'exconseller de la Presidència de JxCat. Turull, que ha titllat de "molt greu que s'aparti una persona que ha estat escollida", ha reclamat no oblidar els "compromisos" adquirits amb els ciutadans. La traducció: no convertir la crisi del Govern evidenciada al Parlament en un mal major que impedeixi validar els comptes i liquidar la legislatura de forma immediata. "Hi som a temps", ha reblat l'exconseller, que s'ha estalviat les referències a ERC. De la mateixa manera que Junqueras, que havia intervingut just abans que ell a la comissió del 155, també ha esquivat les referències explícites a JxCat.
[youtube]https://www.youtube.com/upload?redirect_to_creator=true[/youtube]
Forn ha insistit en el mateix missatge que havia verbalitzat Turull. Ho ha fet, però, utilitzant la paraula "unitat", que avui ja ha perdut el sentit original, desgastada com està després de repetir-la entre tantes batalles. Precisament, l'exconseller d'Interior ha sol·licitat evitar les picabaralles estèrils: "Em sento amb el dret i l'obligació de reclamar que s'abandonin les estratègies partidistes i de recuperar la unitat d'acció de l'1 d'octubre". "No tenim dret a malmetre el que hem guanyat", ha recordat, tot afegint que els 27 mesos que porta a la presó el carrega de raons per reclamar que s'abandonin "els partidismes". Bassa s'ha sumat a la crida quan ha reclamat aparcar les "baralles i batalles de postureig" de partits per poder "avançar".
Junqueras i les "ganes" de negociar amb el govern espanyol
Junqueras i Romeva han consagrat en els seus discursos l'aposta pel diàleg amb el govern espanyol que està abanderant ERC, malgrat que part de l'independentisme la qüestiona. Poc després que el líder dels republicans afirmés que es "mor de ganes" de negociar en la taula pactada, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, anunciava que la reunió de Pedro Sánchez i Quim Torra serà el 6 de febrer a Barcelona. Aquesta és la trobada que hauria de donar el tret de sortida a la mesa de negociació acordada amb el PSOE.
🎥 @junqueras: "La presóðŸŽ—ï¸ és poc rellevant comparada amb els interessos i les necessitats del conjunt del país. No condicionarem mai cap diàleg al fet que nosaltres estiguem a la presó. Som els campions del republicanisme i del diàleg, per això l'exercim i el demanem" #Parlament pic.twitter.com/DsVesGvHFz
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) January 28, 2020
El líder dels republicans s'ha definit "escèptic" davant el paper dels socialistes i, al mateix temps, "entusiasta" d'un diàleg que vol afrontar fins i tot amb aquells que han "aplaudit" la seva presó. Si del que es tracta és d'acumular forces -motivació sobre la qual pivota l'estratègia d'ERC- el que toca és intentar convèncer qui, "legítimament", no defensa la independència o, si més no, negociar-hi per pactar un referèndum que, sota el seu criteri, "es tornarà a fer". La taula de diàleg, ha dit, és allò que havien "demanat sempre" i es tracta ara d'aprofitar-la, ja sigui per aconseguir acordar el referèndum o per fer créixer l'independentisme com ho va fer després del fracàs estatutari. "La bandera del diàleg és la millor de les banderes per fer realitat la República", ha resumit.
[blockquote]El missatge del líder d'ERC a JxCat: "Qui més crida en contra d’aquestes tesis és també qui més vots perd a tot arreu"[/blockquote]
Sense citar JxCat, el president d'ERC ha deixat a l'aire que difícilment es pot aïllar de la pugna entre socis del Govern: "Qui més crida en contra d’aquestes tesis és també qui més vots perd a tot arreu". L'exconseller d'Exteriors ha apuntalat l'estratègia desgranada per Junqueras tot recordant que ell mateix és exemple d'un federalista que ha acabat abraçant la independència. "No hem guanyat, d'acord; però ells, tampoc", ha assegurat tot considerant que, mentre l'independentisme ha fet autocrítica arribant a la conclusió que li cal més força, el constitucionalisme no ha fet un treball d'introspecció.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_OszLwrmlec[/youtube]
Que el 155 va ser una eina per "empresonar el Govern" i imposar-se a les urnes perquè l'Estat tenia "por" de l'independentisme, expressió verbalitzada per Romeva, ha estat el fil discursiu que han defensat els presos. Forn, Rull i Bassa s'han centrat especialment en omplir de contingut com el 155 va frenar polítiques socials. Des de la llei del canvi climàtic, suspesa pel Constitucional, als recursos per combatre la violència masclista o la renda garantida de ciutadania, així com els incentius des de l'Estat perquè les empreses traslladessin la seva seu social.
Precisament, per tot el memorial de greuges acumulat, els presos han tancat files a a favor d'explorar la via del diàleg amb el govern de coalició PSOE-Unides Podem. "Estarem a totes les taules de diàleg", ha deixat clar Josep Rull, que ha resumit en sis paraules quina ha de ser la filosofia que creu que ha de seguir l'independentisme, també els seus: "Els forts, pacten; els dèbils, imposen".
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=II3c_gO5Ijk[/youtube]
Per primera vegada, els dirigents de Ciutadans s'han trobat cara a cara amb els presos. En concret, Lorena Roldán i Carlos Carrizosa amb Oriol Junqueras. Buscant rèdit mediàtic, han participat per primera vegada a la comissió del 155, però han abandonat la sala abans que el líder republicà respongués a la seva bateria de queixes i acusacions, formulades aquesta vegada amb menys decibels de l'habitual: des de que són autors d'un "cop a la democràcia" a acusar-los d'haver "trencat famílies".
Junqueras no s'ha estat de tirar d'ironia, tot responent que potser la pròxima vegada "es quedaran més estona", tot i que sí que ha replicat amb to sever que no li parlin de trencar famílies quan ell tornarà aquesta nit a dormir a la presó sense els seus fills. "Són uns covards; a la presó hi ha molta més humanitat", els ha dit, ras i curt, Turull en la compareixença posterior.
Dels sis exconsellers, ha estat Bassa qui, més enllà de les proclames polítiques, ha retratat els moments d'"angoixa", d'"insomni" i de patiment personal i familiar que hi ha darrere dels dirigents que han tornat a trepitjar el Parlament, on van impulsar un projecte que defensen i que, malgrat la presó, no deixaran de defensar. Caigudes físiques, tensió arterial, cefalees, herpes, odontàlgies. "Tothom ha de saber que el medi penitenciari actua com un agent de patologia. Es banalitza la paraula presó", ha advertit. Des de la soledat a Puig de les Basses, ha entonat un discurs feminista i ha assenyalat que aquesta lluita, com la vaga del 3 d'octubre o la necessitat d'impulsar polítiques socials, són els cavalls de batalla que permeten a l'independentisme superar les seves pròpies fronteres.
Amb el Cant dels Segadors entonat pels dirigents independentistes, els presos polítics han marxat del Parlament per tornar a dormir a la presó. Es tancava així un parèntesi de la crisi del Govern que aquest dimecres es tornarà a obrir, previsiblement, a la reunió del consell executiu.

Els presos, en el moment d'abandonar el Parlament, aquest dimarts al vespre Foto: Junts per Catalunya