Els votants de Cs suspenen el discurs de Roldán en què equiparava l'independentisme i ETA

Els electors del seu partit valoren més Iceta i Alejandro Fernández que la cap de l'oposició, la intervenció de la qual va ser demagògica per al 75,2% dels catalans que van seguir el debat de política general

Lorena Roldán, exhibint una fotografia de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic.
Lorena Roldán, exhibint una fotografia de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. | Adrià Costa
10 d'octubre de 2019, 14:12
Actualitzat: 15:00h
La intervenció de la candidata de Cs, Lorena Roldán, en el debat de política general en què equiparava l'independentisme i ETA no va agradar gens al gruix de catalans i fins i tot els mateixos votants del seu partit li suspenen el discurs i valoren més els dels líders del PP i el PSC. L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre aquell debat, feta pública aquest dijous, també destaca que el 75,2% de catalans que va seguir-lo creu que Roldán va ser demagògica.

La dirigent de Cs és la pitjor puntuada en relació a totes les intervencions del ple, amb un 1,72, però ni tan sols els que van votar el seu partit el 2017 l'aproven, ja que li posen un 4,5 de mitjana. No només és l'única portaveu suspesa pels electors propis, sinó que aquests atorguen més nota al socialista Miquel Iceta (4,67), i fins i tot aproven el popular Alejandro Fernández (5,09).

En relació amb les valoracions que obtenen en diferents àmbits Quim Torra i Roldán, el primer no obté una aprovació general, però les notes obtingudes per la cap de l'oposició són demolidores. Un 75,2% dels que van seguir el debat afirma que les seves intervencions són demagògiques, per sobre del 71,4% dels que ho va afirmar fa un any de la seva predecessora, Inés Arrimadas. Sigui com sigui, un 52,8% també creu que Torra va ser demagògic.

Cap dels portaveus aconsegueix rebre un aprovat del gruix dels enquestats que van seguir el debat, però els que més nota aconsegueixen són els dirigents d'ERC, Sergi Sabrià, i de la CUP, Carles Riera, empatats amb un 4,61 i seguits del president de JxCat, Albert Batet (4,56), i de Torra (4,33). Per darrere, se situen Iceta (4,13), la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jèssica Albiach (4,13), i ja lluny, Fernández (2,45) i Roldán (1,72).

Electors que valoren més altres candidats

Es donen, però, situacions curioses, com que els votants de JxCat van valorar millor les intervencions dels dirigents d'ERC (6,65) i CUP (6,6) que la del seu dirigent, Alber Batet (6,41), així com els electors republicans posen millor nota a Torra (5,77) que a Sabrià (5,67). En la resta d'electorats, els portaveus dels respectius grups són els més puntuats.

De fet, tan sols un 7,5% de catalans creu que la dirigent de Cs té "propostes reals" alternatives al Govern, un 6% assegura que fa una oposició constructiva i un 8,1%, que transmet confiança. La valoració de Torra és millor, però tampoc massa positiva, ja que només 19,8% diu que va transmetre confiança en el futur polític i un 25,8%, en el futur econòmic, un 29,3% diu que va despendre fortalesa i fermesa en el govern, i un 32,7%, que va mostrar decisió d'acomplir les promeses electorals.

Torra venç sense convèncer

En tot cas, la intervenció del president català va semblar més clarament seriosa (46,5%) que la de la cap de l'oposició (14,5%), així com va ser més clara i comprensiva (60,1%) que la de la dirigent de Cs (39%). Respecte els problemes dels catalans, Torra va mostrar més coneixement (61%) i sensibilitat (50,6%) que Roldán (22,3% i 15,1%, respectivament). El president català venç la cap de l'oposició en tots els camps, tot i que sense convèncer, i ha vist millorada la seva imatge en un 20,4% de catalans que el van seguir i la va empitjorar per a un 39,3%. Roldán només és millor valorada ara pel 5,3%, mentre que un 61% en té pitjor percepció.

Pel que fa al debat de política general en global, és el que més desconeixement va generar des que el CEO pregunta per ell, el 2012, ja que només el 57,3% d'enquestats afirma que sabia que es feia. I només un 46,5% creu que s'hi van tractar temes que preocupen a la ciutadania, de nou el percentatge més baix fins ara. I entre els que el van seguir, un 91,5% afirma que van primar les crítiques, retrets i acusacions molt per sobre de les propostes, un percentatge elevadíssim que ha anat creixent any rere any des del 54,3% del 2012.
 

Enquesta del CEO sobre el debat de política general 2019 by naciodigital on Scribd