07
de novembre
de
2016, 17:30
Actualitzat:
08
de novembre,
18:56h
La direcció del PDECat, en una reunió a la seu del partit amb responsables territorials. Foto: Flickr PDECat
Els 11.130 associats al Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) estan cridats a les urnes, un cop més, aquest divendres i dissabte. Triaran 125 consellers nacionals -s'han presentat 214 persones per ocupar les places- i avalaran els encarregats de liderar els deu àmbits temàtics destinats a bastir la ideologia del partit. En aquest cas, però, no hi haurà primàries: s'ha presentat només una candidatura per cada sectorial. Un repàs a cada llista permet traçar el perfil dels qui hauran de dotar de múscul ideològic una formació que haurà d'entrar aviat al combat amb ERC i els "comuns" a les eleccions constituents.
Economia
Antoni Maria Grau, director de desenvolupament corporatiu d'Enginyers Industrials de Catalunya i abans director general d'Indústria de la Generalitat, serà l'encarregat de plantejar el discurs econòmic del PDECat. L'acompanyaran Joan Sansaloni, gerent de l'àrea d'Innovació d'ACCIÓ, i quadres que ja vénen de Convergència, com és el cas de Maria Senserrich. Aquesta última és diputada al Parlament adscrita precisament a la comissió d'Economia, i el seu nom estava a totes les travesses quan Marta Pascal i David Bonvehí van confegir la direcció executiva.
Social
El corrent de l'antiga Convergència anomenat Moment Zero, que englobava quadres joves de trajectòria ascendent formats a l'entorn del Palau de la Generalitat en l'etapa d'Artur Mas, va ser un dels que va apostar més fort per influir en la refundació de CDC. Un dels seus integrants, Alexis Serra, liderarà l'àmbit social del PDECat. Cap de gabinet de la consellera de la Presidència, Neus Munté, Serra s'envoltarà de quadres locals com Sònia Oriola -consellera comarcal al Pla d'Urgell- i de joves com Èric Bertran, encarregat de tot allò relacionat amb la immigració.
Relacions internacionals
El PDECat tindrà com a responsable de l'àrea internacional un empresari que, tot i militar a CDC, no estava ni molt menys a primera fila. Es tracta de Josep Lluís Sanfeliu, fundador d'Ysios Capital, que ha estat promogut des del sector liberal que comanda Marc Guerrero, el qual formarà part del seu equip. Jordi Xuclà, diputat a Madrid i connectat amb els liberals europeus, liderarà la política europea, mentre que Marta Macias, fins a l'abril directora de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, s'encarregarà del subàmbit de cooperació. Aleix Sarri, assessor de Ramon Tremosa al Parlament Europeu, forma part de la llista.
Territori i medi ambient
Damià Calvet, director de l'Institut Català del Sòl i tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'ajuntament de Sant Cugat del Vallès, serà el màxim dirigent de la sectorial de territori del PDECat. Molt proper a Josep Rull, conseller del ram i excoordinador general de Convergència, Calvet s'envoltarà d'un equip en què també hi és Marta Subirà, alt càrrec de Territori a la Generalitat. Dins del grup també hi ha Marc Arza, liberal i de Reus.
Relacions institucionals
La regidora barcelonina Francina Vila, del corrent liberal, comandarà l'àmbit de relacions institucionals. L'acompanyaran alts càrrecs de la Generalitat com ara Meritxell Masó, secretària de Funció Pública, i Dolors Feliu, directora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat. Lourdes Ciuró, diputada a Madrid, també formarà part de la candidatura.
Educació, universitat i coneixement
Lluís Font, que ja es va integrar com a alt càrrec amb Irene Rigau a Ensenyament en el primer executiu format per Mas, serà el màxim dirigent de la sectorial d'educació, universitat i coneixement. Font, actual president del Consell Escolar de Catalunya, va ser director general durant setze anys de la Fundació Blanquerna. És professor titular a la Universitat Ramon Llull (URL), on imparteix Història del Pensament Contemporani des de fa anys.
Cultura
El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, tindrà la missió de liderar l'àmbit cultural del partit. La seva candidatura inclou un membre més del departament que lidera Santi Vila: es tracta de Jordi Cabré, cap de relacions institucionals del conseller. A la llista també hi figura Àngels Ponsa, exdiputada de CiU sempre vinculada a la comissió parlamentària de Cultura. Joaquim Bohils, cap de gabinet del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, forma part de la candidatura.
Esports
Maite Fandos, regidora a Barcelona i que quan Xavier Trias governava era l'encarregada sectorial d'aquest assumpte, serà l'encarregada dels esports. L'acompanyen Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, i Joan Fontserè, director general del Circuit de Catalunya.
Agricultura
La política relacionada amb el sector primer serà liderada per Jordi Ciuraneta, efímer conseller d'Agricultura. Ciuraneta va estar al càrrec entre el juny del 2015 i principis de gener del 2016. Va entrar per substituir Josep Maria Pelegrí (Unió) quan CiU es va trencar, i va ser substituït per Meritxell Serret (ERC) quan es va desbloquejar la investidura de Carles Puigdemont.
Seguretat
La senadora Beth Abad, durant l'anterior legislatura al capdavant del Centre d'Iniciatives per la Reinserció (CIRE) del departament de Justícia, serà la màxima dirigent en l'àmbit de seguretat, un dels més delicats del partit. Un dels noms que crida l'atenció de la seva llista és Albert Ballesta, que només va durar unes setmanes en el càrrec d'alcalde de Girona com a successor de Carles Puigdemont. Toni Florido, del sector liberal, serà l'encarregat de les polítiques de defensa. Míriam Nogueras, diputada al Congrés, també forma part de la llista.