Entre l'ampliació sobre el mar i la connexió amb AVE: quin futur li espera al Prat?

El corredor mediterrani podria connectar Barcelona amb l'Orient Mitjà a través de vies ferroviàries i trens de 1.500 metres de llargada

  • Joan Amorós, president de FERRMED, a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada -
Publicat el 21 d’agost de 2021 a les 12:40
El futur del Prat es debat, entre moltes propostes, en connectar amb trens d'alta velocitat l'aeroport de Barcelona o una tercera pista sobre el mar. Són idees que han posat sobre la taula Joan Amorós, president de FERRMED, i Joandomènec Ros, president del Consell de Protecció de la Natura, en la taula rodona "corredor mediterrani i aeroport de Barcelona: medi ambient versus desenvolupament econòmic" d'aquest dissabte al matí a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada.

Un informe generat per FERRMED estudia les possibilitats a Europa de caminar cap a la reducció de les emissions d'efecte hivernacle amb la millora de les connexions ferroviàries. Segons Joan Amorós, anualment a Europa es transporten 19 milions de tones de mercaderies, les quals generen 2.385 bilions de tones de gasos contaminants. El transport per carretera suposa una despesa d'energia vegades superior al transport ferroviari. 

En aquest sentit, proposa unir els grans hubs europeus -nuclis que concentren més de l'1% de la població de la UE- a través de trens, i facilitar el pas del transport de persones i mercaderies terrestre a la xarxa ferroviària. Barcelona i Tarragona representen un dels hubs més importants del sud d'Europa, per contra, el transport de mercaderies en tren representa només el 4% dels viatges. L'objectiu marcat per FERRMED és arribar el 2030 amb una xarxa que creixi fins al 30%.

Barcelona transporta cada dia 786 mil tones de mercaderies, molt per sobre de París, que en suma 698Madrid, amb 453. Les prediccions dels efectes del canvi climàtic de cara el 2030-50 i l'aposta per un model de transports sostenible a la UE, han posat sobre la taula propostes alternatives a l'ampliació del Prat. En aquest sentit, Amorós ha proposat enfortir la xarxa ferroviària d'AVE i connectar l'aeroport de Barcelona amb Lleida, Tarragona i Girona per potenciar el hub que és Catalunya.

Amorós ha apostat per fer connectar la línia d'AVE que passa per l'estació de Sants amb l'aeroport del Prat, la qual, hauria de comunicar amb Tarragona-Lleida o Tarragona-Castelló. D'aquesta manera, explica Amorós, es podria prescindir de l'ampliació de l'aeroport del Prat i apostar pel transport ferroviari de mercaderies, que podria arribar a connectar la capital catalana amb l'Orient Mitjà a través de trens de fins a 1.500 metres de llargada, tal com fan ciutats com Hamburg o Duisburg

Per altra banda, Joandomènec Ros, ha criticat l'ampliació de la pista perquè les evidències científiques indiquen que a finals de segle, el nivell del mar haurà augmentat entre 1 i 3 metres a conseqüència del canvi climàtic: "Tindrem un aeroport d'hidroavions", ha ironitzat. A banda, ha defensat la protecció de l'espai de La Ricarda i el delta del Llobregat per la "importància en la biodiversitat".

En aquest sentit, ha proposat una alternativa a l'ampliació terrestre de la tercera pista i la possible afectació de la Ricarda (a l'espera de la proposta que presenti AENA al setembre). Ros ha explicat que hi ha estudis que indiquen que els fons marins de davant de l'aeroport "són banals" per la contaminació de les aigües. Per això, proposa l'ampliació del Prat sobre l'aigua: "És raonable pensar a bastir-hi la prolongació de la pista. Hi ha molts aeroports construïts parcialment o totalment sobre el mar", ha indicat.