ERC defensa que Rufián no ha d'oferir «cap explicació» al Parlament pel xoc amb Junts

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, protegeix el cap de files del partit a Madrid: "No fa cap bé a l'independentisme el flirteig amb Rússia"

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta.
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta. | ACN
NacióDigital
21 de març del 2022
Actualitzat a les 14:09h
Encara cuegen les paraules del cap de files d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, de la setmana passada, en què va carregar amb duresa contra l'entorn de Carles Puigdemont pels seus contactes amb personatges propers al Kremlin. La secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, l'ha defensat aquest dilluns en la roda de premsa de la formació. Els republicans mantenen que Rufián no ha d'oferir "cap explicació" al Parlament per explicar-se, tal com havia demanat Junts.

En la línia del que va defensar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre el cas Rufián en el transcurs del seu viatge a Alemanya, Vilalta ha posat el focus en les relacions del l'independentisme amb potències estrangeres. La portaveu republicana, que també ha evitat desautoritzar el diputat al Congrés, ha advertit que "no fa cap bé a l'independentisme el flirteig amb Rússia". Per Vilalta, les aliances internacionals s'han de fer "en base a uns principis fonamentals", com el respecte als drets humans.

Joan Tardà, exlíder d'ERC al Congrés, també ha valorat les reflexions de Gabriel Rufián de la setmana passada. En una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE, Tardà ha agraït la "rotunditat" de Rufián en les seves manifestacions, que van generar una reacció immediata de la cúpula de Junts. Precisament, Rufián va demanar disculpes per la "contundència" del discurs. Tardà, però, l'ha trobat oportú. "Hi ha qui no accepta que governin els fills de les minyones o els masovers. Hi ha tradicions polítiques que no accepten que en aquests moments l'hegemonia independentista estigui transitant cap al republicanisme i desempallegant-se del nacionalisme que havia estat hegemònic en  la construcció de la Catalunya autonòmica", ha afegit.

"Com que Junqueras no havia actuat amb prou contundència, Rufián va reblar el clau", ha afegit Tardà, que ha defensat la "voluntat del republicanisme de desmarcar-se del que no és responsable", en referència a les connexions de Waterloo amb Rússia.

Pressió per la taula de diàleg
Més enllà del cas Rufián, en la roda de premsa d'aquest dilluns també ha tingut protagonisme la taula de diàleg. Vilalta ha reclamat al govern espanyol que "no busqui excuses" i que convoqui la propera reunió de l'espai de negociació entre governs. "Facin allò que es van comprometre a fer, que és resoldre el conflicte polític", ha exigit la secretària general adjunta d'ERC, ha assegurat que "s'estan fent les gestions necessàries perquè hi pugui haver passos i acords, encara que siguin petits". NacióDigital ja va documentar els treballs per una entesa sobre la protecció de la llengua.

Vilalta ha celebrat que a finals d'aquest març s'activi l'Acord Nacional per a l'Amnistia i l'Autodeterminació, una proposta del president de la Generalitat, impulsada per David Fernández, Quim Forn, Carme Forcadell, Marina Llansana, Marina Geli i Özgür Güneş Öztürk. Segons la portaveu republicana, aquest espai ha d'"aglutinar consensos de país més enllà del Govern i el Parlament", i acabar amb "un acord a nivell de país que pugui interpel·lar el màxim d'actors". "Pot ser útil per continuar mobilitzats i interpel·lar el govern de l'Estat perquè escolti el clam majoritari del nostre país", ha afegit.

Precisament sobre l'amnistia, ha anunciat que aquest dimarts el partit celebrarà un acte per reclamar el retorn de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. L'esdeveniment es farà coincidir amb el quart aniversari de la marxa de Rovira a Ginebra i pretén "denunciar aquest exili injust i reclamar solucions que han de ser polítiques".

Traïció al Sàhara
El canvi de criteri del govern espanyol pel que fa a la sobirania del Sàhara Occidental ha motivat una reflexió d'ERC, que ha titllat de "traïció" el moviment de la Moncloa, que entén que contravé la proposta de l'ONU. El Marroc controla des de l'any 1975  bona part de l'antiga colònia espanyola a excepció de la franja oriental, en mans de la República Àrab Sahrauí Democràtica, amb reconeixement internacional limitat.

Vilalta ha recordat que han demanat la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés i ha considerat "una qüestió greu" que el govern central hagi canviat la seva opinió històrica sobre el Sàhara Occidental, que passava per avalar la proposta de l'ONU. "No podem permetre aquest canvi de posició i aquest fet de contravenir les posicions de Nacions Unides sobre l'autodeterminació del poble saharauí".