ERC posa a Barcelona el termòmetre del descontentament de les bases

Eva Baró i Patrícia Gomà es disputen la federació de la capital després de la patacada electoral, l'entrada al govern de la Diputació sense preguntar a les bases i amb el relleu de Maragall a l'horitzó

Eva Baró i Patrícia Gomà.
Eva Baró i Patrícia Gomà. | ND
18 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 22:03h
Entre les deu del matí i les vuit de la tarda del divendres els més de mil militants d'ERC Barcelona estan cridats a les urnes -presencials i telemàtiques- per escollir l'equip que ha de dirigir la federació en els següents quatre anys i afrontar carpetes complexes com el relleu d'Ernest Maragall, el descontentament de les bases per l'entrada a la Diputació de Barcelona (sense prèvia consulta), o l'última patacada electoral del 28-M. Les dues llistes que aspiren a guanyar, i que en els últims dies han intensificat les seves diferències amb retrets creuats inclosos a les xarxes socials, estan encapçalades per l'actual regidora a l'Ajuntament Eva Baró, i per l'actual secretària general d'Educació, Patrícia Gomà. Oficialistes versus corrent crític, es diu internament, tot i que cap de les candidatures avala l'etiqueta. Al cap i a la fi, com a totes les cases, va de famílies i afinitats.

Malgrat els intents de la direcció nacional per intentar bastir una llista de consens entre les dues parts, ha estat impossible, i serà la militància qui tingui la clau en una votació que, segons qui guanyi, també es llegirà com una avaluació al descontentament de les bases cap al lideratge d'Oriol Junqueras. Els resultats es diagnostiquen molt ajustats entre la llista de Baró, que porta per nom 'La Barcelona de Totes', i la de Gomà, coneguda com a 'Horitzó Barcelona'. Ambdues candidatures havien de presentar 52 avals per poder presentar-se, i van superar el número amb escreix, el dilluns: la llista de Baró en va presentar 309 vàlids, i la de Gomà 267. Des de la llista que més avals han presentat ho interpreten com una "bona notícia", però tampoc volen caure en els "triomfalismes" per aquest tràmit inicial.

Allò important serà la votació de divendres, i si cap de les dues candidatures no guanya les primàries amb més del 55% dels vots, haurà d'integrar quatre membres de l'altra, en una executiva de quinze. En aquest punt, des de la direcció nacional del partit, també tindran un paper proactiu per acostar els dos corrents. Però què representa cada part? Per què s'interpreta com a oficialistes versus crítics? En l'àmbit ideològic, les diferències són mínimes i les divergències afloren en qüestions organitzatives i estratègiques, com ara el paper que ha de tenir Barcelona en el conjunt del partit, la tutela per part de la direcció nacional, o bé l'augment o no de la participació de les bases en les decisions. 

La Barcelona de Totes: Elena, 'Trinitro', Forcadell


La Barcelona de Totes, de Baró, és concebuda com la llista afí a l'aparell nacional del partit pel fet que l'encapçala una regidora actual del govern municipal que a més, fins fa pocs mesos, formava part de l'executiva nacional del partit. A banda, entre els noms més coneguts de la llista de Baró hi són l'exsocialista José Rodríguez 'Trinitro', que actualment és diputat al Parlament. També de l'entorn exsocialista hi és l'actual conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va anunciar que es feia militant d'ERC durant la campanya electoral del 28-M. A la llista també hi és el director de comunicació d'Interior, Bernat Gimeno.

Però més enllà dels noms que volen conduir la federació, és rellevant parar atenció als suports. La conselleria d'Interior fa un bon desplegament al costat de Baró, i és que entre els adeptes també hi és el cap de gabinet d'Elena, Raül Múrcia 'Muto', una de les persones de més confiança de Junqueras. Carme Forcadell, Fabian Mohedano, Robert Fabregat -president de la federació entre 2015 i 2019- o l'actual regidor Jordi Castellana són altres dels noms que donen suport a la candidatura. Des d'aquesta llista, lluny de l'etiqueta d'oficialistes, consideren que la llista de Gomà va "contra la renovació" per incorporar perfils que porten molts d'anys treballant en càrrecs orgànics o institucionals.