ERC refreda l'acord amb Bildu

La proposta abertzale d'una llista conjunta amb republicans, CUP i SI agafa a contrapeu els de Junqueras | Els partits catalans asseguren ara que veuen el debat com a poc prioritari

Publicat el 06 de novembre de 2013 a les 22:59
La proposta formal d'EH Bildu de bastir una llista conjunta a les europees de l'any vinent amb ERC, la CUP i Solidaritat (SI) ha agafat a contrapeu els partits catalans. I, molt especialment, als republicans. Si fins ara s'havia especulat amb una possible llista només formada per EH Bildu i ERC, la proposta sorgida ara des de l'esquerra abertzale ha generat més mostres de cautela que cap altra cosa. La pròpia ERC deixa ara clar que, tot i les converses, hi ha temps fins l'abril del 2014 per tancar les coalicions, i que fins llavors el panorama polític català pot evolucionar notablement. En una mateixa línia s'expressa SI, i la CUP assegura que encara ni ha decidit si es presentarà.

"Hi ha reunions, hi ha certa proximitat, però ara com ara no tenim res decidit, tot i que aquesta possibilitat existeix, com també n'existeixen d'altres". Aquesta és la reacció del vice-secretari general de relacions internacionals d'ERC, Jordi Solé, a la proposta d'EH Bildu, deixant clar que encara queda molt temps per formalitzar definitivament les coalicions, fins l'abril de 2014. Fins llavors, en el mapa polític català encara poden passar moltes coses al voltant del procés sobiranista, que acabin dibuixant nous escenaris que els republicans no gosen descartar.

La CUP, al seu torn, també admet contactes amb EH Bildu, però encara no ha decidit ni tant sols si concorrerà a les eleccions del 25 de maig. Així ho explica a Nació Digital Joan Teran, membre del secretariat, que admet que els comicis europeus, ara per ara, no són cap "prioritat" per a la formació. Fins i tot, la CUP té "diversos escenaris oberts" i avisa que "no tots els que estan sonant són els únics possibles". En aquest sentit, apunten que a les eleccions europees s'hi pot participar "sense concórrer-hi".

El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertan, també confirma que el partit va rebre aquest dimarts la proposta basca, però que encara no hi ha cap decisió presa respecte les europees. En un anàlisi similar al d'ERC, Bertran considera que el calendari polític basc i el català són, ara per ara, dissonants, i assegura: "Estem amatents de si hi ha data i pregunta per la consulta, volem veure com es defineix el panorama. Per tant, no tenim pressa per prendre cap decisió sobre la proposta d'EH Bildu. A més, també estudiaríem, si hi fos, una candidatura de tot el sobiranisme català, tal com proposa l'ANC".

El PSM, descol·locat

Des d'on s'expressa més nítidament l'estupefacció per la proposta basca és des del PSM, un altre dels partits citats per EH Bildu. La formació mallorquina assegura que fa temps que manté contactes amb els partits que tenen com a referent l'eurogrup Verds-Aliança Lliure Europea (Verds-ALE), com EA i Aralar, amb l'objectiu d'articular "una llista conjunta que agrupi el major nombre possible de partits independentistes i també ecologistes. Així, també podríem incloure-hi la Coalició Compromís", asseguren des del partit.

El PSM, de fet, no entén per què la proposta basca no té en compte la coalició MÉS per Mallorca, nascuda enguany i integrada tant pel PSM com per Iniciativa-Verds i Entesa per Mallorca. Així mateix, apunta que seria positiu que ICV també formés part d'aquesta llista conjunta que mirava de bastir, en tant que els diputats verds i els independentistes formen part del mateix eurogrup al Parlament Europeu. "Voldríem que fos una llista conjunta que agrupàs les forces de l'Estat que tinguin com a referent el grup europeu dels Verds-ALE", s'apunta des del partit.

El partit recorda que a les últimes eleccions europees "ERC ens va vetar, no ens va deixar sumar-nos a la llista d'Oriol Junqueras perquè des d'ERC-Illes no ens van voler". Tot amb tot, el partit va acabar demanant el vot per aquesta llista, tot i estar-ne exclòs. De cara a negociar qualsevol altra coalició, aquest serà un altre dels punts calents que s'haurà de negociar.