ERC ultima l'aliança europea amb Bildu i el BNG

Els republicans es reuneixen aquest divendres a Galícia amb dirigents independentistes bascos i gallecs per tancar serrells de la coalició i plantejar la campanya

Dirigents d'ERC reunits aquest divendres a Santiago de Compostela amb dirigents de Bildu i BNG
Dirigents d'ERC reunits aquest divendres a Santiago de Compostela amb dirigents de Bildu i BNG
30 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:30h
ERC ultima la candidatura per a les eleccions europees de la mà de Bildu i el BNG. Representants dels republicans es reuneixen aquest divendres a Santiago de Compostela amb dirigents de l'esquerra sobiranista gallega i basca amb dos clars objectius: "Afinar políticament" la coalició i plantejar com seria la campanya electoral de la candidatura encapçalada per Oriol Junqueras, segons expliquen a NacióDigital fonts coneixedores de la negociació. 

En un comunicat, les tres formacions reivindiquen una candidatura "conjunta i àmplia" de les tres formacions "sobiranistes i representatives de tres nacions" que pretén tenir un caràcter "ampli, transformador i social" en defensa de la democràcia, les llibertats i els drets. La reunió d'aquest divendres, afirmen, és "un pas més en la dinàmica de treball conjunta" per donar forma als processos de participació i debats interns de la militància de cadascuna de les organitzacions per segellar l'aliança.  

En les darreres setmanes s'han intensificat les reunions a tres bandes per fer quallar l'aliança. De fet, la setmana passada ja es van reunir a Sant Sebastià per encarrilar l'entesa, de la qual en quedarà definitivament fora Carles Puigdemont i l'òrbita post convergent. De fet, l'expresident va irrompre en les negociacions proposant-se com a número dos de Junqueras quan les converses entre les tres formacions d'esquerres estaven ja molt avançades.

Tancada definitivament la porta a una aliança amb Puigdemont

Els republicans han tancat la porta des del primer moment a presentar-se en coalició amb Puigdemont, així com a pactar una llista conjunta de tot l'independentisme a Barcelona. ERC sosté que la millor manera de concórrer és que cada partit sobiranista treballi bé el seu espai per superar les fronteres del seu propi electorat. Entenen que els republicans ho han de fer en la vessant de l'esquerra independentista, mentre que la Crida ho ha de fer des l'espai de centre-dreta. "Està més que demostrat que, quan cadascú treballa bé l'espai polític que li toca, és quan millor resultat dona", ha repetit el president dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, en les darreres setmanes.

En un inici, Bildu no veia amb mals ulls la incorporació de l'òrbita post convergent a la coalició. De fet, va ser Arnaldo Otegi qui va alimentar aquesta possibilitat. Malgrat que dins de la formació de l'esquerra abertzale hi ha diferències sobre aquesta qüestió, finalment s'ha primat l'entesa d'esquerres. En tot cas, les bases de Bildu hauran de rubricar l'acord a mitjans de desembre. 

Els nacionalistes gallecs, per la seva banda, sostenen que "és necessari" que s'uneixin "les tres nacions enfront l'Estat que les nega". El BNG aspira a recuperar la representació al Parlament Europeu encara que sigui amb un sistema rotatori en cas de no aconseguir entrar directament. 

La número dos, una dona 

Junqueras va ser ratificat com a cap de cartell a les europees el 29 d'octubre passat i ara, a més de tancar els serrells de la coalició amb Bildu i BNG, caldrà confeccionar la llista. La seva número dos serà una dona, segons confirmen fonts del partit, i no serà cap de les dirigents a presó o a l'exili.