Ernest Urtasun: «ICV i CiU estan en bàndols oposats»

Reclama que l'endemà del 25M no se sumin els vots d'ICV i CiU amb l'excusa del dret a decidir

Publicat el 20 d’abril de 2014 a les 11:00
Ernest Urtasun recorda que CiU és al costat de les retallades i la troika a la UE. Foto: ACN

Tot i que una de les temptacions del dia després dels comicis europeus del 25 de maig a Catalunya serà comptar els vots i els eurodiputats que hauran aconseguit les formacions que defensen el dret a decidir, el candidat d'ICV, Ernest Urtasun, rebutja frontalment la idea que els vots d'ICV es puguin comptabilitzar al costat dels de CiU. 
 
"Hem de fer un gran vot massiu per dir que ja n'hi ha prou de rescats i retallades massives. I això vol dir no votar CiU, que ha estat el braç executor de la troika a Catalunya", destaca el candidat d'ICV. Urtasun subratlla que votar a ICV significarà un vot pel canvi en les polítiques econòmiques i un vot pel dret a decidir, però no es podrà comptabilitzar al costat del de CiU, perquè els partits estan "en dos bàndols oposats". "El gran plebiscit d'aquestes eleccions és aturar les polítiques de retallades que estan empobrint la ciutadania", afegeix. 
 
Ara bé, com ha fet durant els darrers deu anys el fins ara diputat ecosocialista a Brussel·les, Raül Romeva, Urtasun també està disposat a fer pinya amb la resta d'eurodiputats catalans per defensar conjuntament el dret a decidir.
 
Tant el president com els comissaris de la futura CE necessitaran l'aval del Parlament Europeu per ocupar els seus càrrecs. Una situació que permet els eurodiputats fixar les condicions per votar-hi a favor. El candidat d'ICV, Ernest Urtasun, té clar que no votarà a cap candidat que no compleixi el doble requisit de rebutjar les polítiques "d'austericidi" i de fer acció política perquè els catalans decideixin el seu futur a les urnes. "Jo donaré el meu vot favorable a un president de la Comissió que es comprometi a acabar amb les retallades i a ajudar a què Catalunya pugui votar", insisteix.
 
Urtasun reconeix que el líder de l'ALDE al Parlament Europeu, el britànic Graham Watson, sí ha demanat públicament al govern espanyol que accepti la consulta sobiranista catalana, però recorda que ni Verhofstadt ni el finès Olli Rhen (candidat a alts càrrecs de la UE en l'àmbit econòmic i política exterior) han fet cap esment de la consulta fins ara.
 
Les properes eleccions europees poden significar, segons Urtasun, un canvi de majories que permeti a les esquerres fer un viratge de 180 graus en les polítiques econòmiques o el manteniment de les majories actuals. En aquest sentit, el cap de llista ecosocialista adverteix del risc que es reediti la majoria actual, que formen PPE (PP), PSE (PSOE) i ALDE (CiU) a la Comissió Europea. Un pacte que "blindaria" l'austeritat encara que hi hagués un canvi de cares al capdavant de la CE (Xosé Manuel Durao Barroso no repetirà).
 
"Si els socialistes volen fer una majoria d'esquerres ens podem trobar, però ens temem que vulguin repetir la mateixa gran coalició dels darrers anys", indica Urtasun. Segons ell, les polítiques d'austeritat que ha començat a aplicar el nou primer ministre francès, Manuel Valls, poden ser un exemple del que farà el PSE al Parlament Europeu.