El secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, és un dels dirigents al Congrés dels Diputats que, sense ser català, millor coneix la realitat de Catalunya. De fet, parla català perquè va viure una temporada a Girona. Així ho ha demostrat al programa Fora de sèrie de TV3 emès aquest dijous, on ha estat entrevistat per Àngels Barceló. Errejón ha explicat que va fer moltes amistats vinculades al moviment estudiantil i a l'esquerra independentista. "Jo sóc espanyol, tinc un altre projecte, però entenc que el seu és legítim", ha afirmat.
Errejón ha assegurat que entén els motius pels quals hi ha catalans que són independentistes. De fet, ha argumentat que durant molt de temps "només hi ha hagut empoderament" i moviments socials molts actius allà on hi havia "consciència de nació" diferent a l'espanyola.
Fent referència a la seva experiència personal havent viscut a Catalunya, el dirigent de Podem explica que la comprensió "de la qüestió plurinacional de l'estat espanyol" li va entrar "primer per la pell i després pel cap". Ha defensat que Podem està tenint un "discurs valent" a l'hora de defensar el dret a decidir i que Catalunya és una nació. "És un discurs valent que no té la mateixa recepció a tot arreu i que passa factura", ha reconegut.
Una relació "lleial" amb Iglesias
Errejón també ha parlat sobre la seva relació amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, després que en els últims mesos hagin exhibit públicament discrepàncies sobre les estratègies del partit. D'ell diu que és "amic" i que de vegades és complicat separar el terreny personal del polític perquè es produeixen discrepàncies "tàctiques". "Hem d’aprendre a combinar l’amistat personal amb la relació política i la fidelitat personal amb, de vegades, diferències polítiques", ha admès. Preguntat per si aquesta amistat seria un impediment per presentar-se com a alternativa a Iglesias per dirigir Podem, Errejón ha dit que hi ha "molta lleialtat personal" i també al projecte del partit i que només faria aquest pas en cas de considerar que les visions són "incompatibles". Tot i això, ha dit que a hores d'ara les diferències són sobre el "rumb" de Podem i no de fons. Amb tot, ha afirmat que la política "és una trituradora de sentiments humans".
Després de les eleccions del 26 de juny, quan la formació lila no va poder fer el sorpasso al PSOE, Errejón defensa que cal "guanyar l'imaginari col·lectiu abans de guanyar les urnes" i demostrar que Podem pot ser un partit "útil en el mentrestant". Això implica, ha dit, saber encaixar les crítiques que vénen de fora per no perdre el contacte amb la societat i superar les "dificultats per connectar amb una part de la societat" que potser sí simpatitza amb el projecte del partit. Tot i que ha reconegut que el PSOE ha estat el partit que ha vehiculat moltes de les conquestes de la societat espanyola, ha afirmat que "quan la millor defensa que té un partit és recordar el seu passat" només se li pot donar "les gràcies pel seu recorregut".