«Espanya no és un BRICS»: la Moncloa intenta no trencar els ponts amb Trump

L'executiu espanyol amplia les beques per a opositors a la carrera judicial -que podran cobrar el salari mínim mentre preparen les proves- i prohibeix el finançament privat a les associacions de jutges

Els ministres Félix Bolaños i Pilar Alegría, aquest dimarts a la Moncloa.
Els ministres Félix Bolaños i Pilar Alegría, aquest dimarts a la Moncloa. | Europa Press
21 de gener de 2025, 13:51
Actualitzat: 13:51h

“Espanya no és un BRICS”, ha assenyalat aquest dimarts la ministra portaveu, Pilar Alegría. D’aquesta manera, el govern espanyol ha respost a les paraules del nou president dels Estats Units, Donald Trump, confonent Espanya amb un país dels BRICS i la seva amenaça d’incrementar els aranzels al 100%. Alegría, que ha felicitat Trump per la seva elecció, com ja va fer Pedro Sánchez, ha afegit que l’economia espanyola és ara un dels motors d’Europa i que desconeix si les declaracions del nou mandatari "són un error o no".

La portaveu del govern espanyol ha destacat que tant Espanya com la Unió Europea "miren els Estats Units com un aliat natural i faran els possibles per mantenir les relacions estratègiques i els vincles transatlàntics". "Espanya és un soci fiable i el principal motor econòmic de la UE", ha assegurat, per afirmar que en la darrera dècada "s'han duplicat" els vincles comercials amb els Estats Units.

 

Sobre la referència de Trump al fet que Espanya és dels estats que contribueix menys a la despesa militar, Alegría ha recordat que Espanya és membre de l’OTAN des de fa 40 anys, que el país té desplegats més de 3.000 soldats en diverses missions internacionals i és el vuitè país contribuent dels 32 socis de l’Aliança. “Continuarem amb aquest compromís”, ha dit. 

La portaveu s’ha pronunciat sobre si l’executiu pensa modificar la seva relació amb la xarxa X d’Elon Musk: “La decisió de diversos ministres de continuar a la xarxa X és personal”, ha dit. Sobre la salutació d’estil nazi feta per Musk, ha comentat que l’empresari ha aclarit que no era la seva intenció, però ha mostrat la seva “estranyesa” pel fet, “amb la quantitat de maneres de saludar que hi ha”. A la pregunta de l’opinió de l’executiu per l’indult de Trump a condemnats per sedició per l’assalt al Congrés, la ministra portaveu ha afirmat que no correspon a l’executiu espanyol valorar aquest tema. 

Beques per a opositors a la carrera judicial

El ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, ha presentat un avantprojecte legislatiu que modifica la llei orgànica del Poder Judicial del 1985 per reforçar la carrera judicial i fiscal. Es vol  adequar l’accés i assegurar-ne la igualtat, i garantir la transparència de les estructures de la llei. S’ampliaran les beques per a opositors a alts càrrecs de la justícia perquè percebin el salari mínim durant quatre anys mentre preparen les oposicions judicials. Es crearan centres públics per formar opositors en tot l’estat, així com un registre d’opositors. “Així garantirem la igualtat d’oportunitats en l’accés a la carrera judicial, fiscal o d’advocacia de l’Estat perquè no sigui un impediment el nivell econòmics de les famílies”, ha asseverat el ministre.

Bolaños també ha explicat que s’inclourà en les oposicions una prova escrita per demostrar les habilitats per escriure i relacionar conceptes jurídics, més enllà de la capacitat memorística. Ha assenyalat que les promocions es clarificaran de manera que, sense esperar a vacants, en cinc anys els jutges passaran a ser magistrats i els advocats fiscals a fiscals. S’exclourà, d’altra banda, el finançament privat a les associacions de jutges.