Espanya reconeix oficialment que el tribunal que va condemnar Companys era «il·legal i il·legítim»

La declaració de reparació del govern espanyol considera "nul·les" les sentències del consell de guerra emeses per aquest o altres tribunals contra el president afusellat

Lluís Companys, en una imatge d'arxiu.
Lluís Companys, en una imatge d'arxiu. | Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià
30 de juliol de 2024, 12:50
Actualitzat: 13:13h

L'Estat ha reconegut per primera vegada que els tribunals que van condemnar Lluís Companys eren "il·legals" i "il·legítims". Així ho ha explicat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. En aquest sentit, el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica ha fet arribar a la conselleria de Justícia la declaració de reconeixement i reparació personal que en deixa constància. El text manté que Companys, afusellat el 15 d'octubre del 1940 a Montjuïc, va ser condemnat per haver estat advocat dels sindicats únics i de la CNT, per haver organitzat la Unió de Rabassaires, per haver estat fundador d'ERC, per haver proclamat la República el 1931 i per haver ocupat càrrecs durant la Segona República, en concret la presidència de la Generalitat.

El document que ha remès el govern espanyol assenyala que són "il·legítims" i "il·legals" tant el Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques de Barcelona com el consell de guerra sumaríssim que van jutjar Companys. També s'esté la mateixa condició a tots els jurats o òrgans penals o administratius que s'haguessin constituït per imposar condemnes o sancions per raons polítiques. " Té el dret al reconeixement i a obtenir la reparació moral i la recuperació de la seva memòria personal, familiar i col·lectiva", manté el text. El Govern va demanar al novembre que s'activessin els procediments per anul·lar les resolucions vinculades amb el president durant la República.