L'entrega final d'armes s'escenificarà aquest dissabte a Baiona, a Euskadi Nord, en un acte convocat pels "artesans de la pau", el nom dels mediadors entre l'organització i l'estat francès.
La carta, datada el 7 d'abril, té cinc paràgrafs. ETA qualifica el desarmament –un cas insòlit respecte altres processos de pau com Irlanda del Nord i Colòmbia- de "camí dur i difícil" i ho atribueix al fet que "els estats espanyol i francès han posat tots els obstacles i problemes possibles" durant el procés, "enrocats en la via policial" i en el que qualifiquen d'"esquema de vencedors i vençuts".
En canvi, destaca que "la societat civil ha fet un pas endavant" i ha assumit "la responsabilitat política i tècnica del desarmament". A més, subratlla "el suport que aquest procés ha rebut per part de les institucions basques".

La carta d'ETA enviada a la BBC Foto: BBC
L'Audiència Nacional ho investigarà
L'Audiència Nacional vol supervisar l'arsenal d'armes que ETA assegura que ja ha lliurat. El jutjat central d'instrucció número 6 va admetre a tràmit aquest dijous una denúncia que la Fiscalia va presentar la setmana passada.
L'objectiu de la Fiscalia amb aquesta denúncia és demanar col·laboració a les autoritats franceses perquè l'Audiència Nacional pugui analitzar tot allò que l'organització armada entregui. El ministeri públic analitzarà si l'arsenal d'ETA pot contenir proves o evidències que ajudin a aclarir els 224 atemptats comesos per l'organització.
L'any 2011 la Fundació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va determinar que els responsables de 324 víctimes mortals d'ETA no havien estat jutjats. Les discrepàncies sobre aquesta xifra va portar a l'equip jurídic de l'AVT a acudir a les fonts primàries d'informació a fi de recopilar les sentències i demanar la reobertura de casos. L'any 2016 quedaven 312 casos sense resoldre.